История по сигнал – родители потърсиха NOVA, тъй като по думите им децата им, на възраст между 2 и 4 години, са били принудени да спят на земята в детската градина. След проверка от тяхна страна се оказва, че частното детско заведение дори не е лицензирана детска градина, а детски център, където по закон децата не трябва да спят или да се хранят.

По разказите на притеснените родители дори е имало дни, в които на децата не са давали храна. Веригата има два детски центъра – в кварталите „Дружба” и „Младост”.

„Началото на септември детето само сподели, че спи на земята и от това има болки в гърба и крачетата”, споделя майка. След като е попитала персонала възможно ли е това, отговорът е бил, че такова нещо няма и вероятно детето се е объркало.

„Моето дете посещаваше за кратко центъра. Въпреки това беше страшно травмирана като чуеше думите „сън” или „детска градина” – изпадаше в истеричен плач, сънуваше кошмари и не можеше да заспи, разболяваше по-често. Минахме през Ад. В момента посещава друга детска градина и спря да плаче на втория ден”, уточни друг родител.

„Детето ми също ходеше за кратко, не знаех, че има чак такива нередности. И то се оплакваше, че го боли тялото. Реално я отписах, защото тя много протестираше сутрин когато я оставяхме, вечер се будеше от кошмари. Беше доста обезпокоена, личеше си, че минава през силен стрес”, добави майка.

При записването родителите са били уверени от директорите, че децата спят и се хранят, също така, че центъра е еквивалент на детска градина. „Те ни показаха мобилни легла, на които децата спят. Увериха ни, че това канадски модел и е много добре за децата”, съобщи баща на дете.

Една от майките се свързва лично с възпитателка, която полага грижи за децата. В началото не е искала да сподели, но след това обяснила, че предположенията са истина – децата спят на земята и храненето е изключително нередовно.

Сигнал е подаден към РЗИ. Оттам казват, че са извършени множество проверки и центърът е бил глобяван. Родителите подават сигнал за селективно насилие и към полицията. От МВР заявиха за NOVA, че има преписка при тях и се работи приоритетно по случая.

“Махнахме детето от там и след няколко месеца разбираме, какво всъщност се случва в центъра. През август е имало момент от седмица и половина, по време на който децата не са яли и са спали на земята без завивка и възглавница дори… просто хвърлени на пода.

Детето споделя , че е било притискано физически от директорката на заведението Виргиния, с цел да заспи, въпреки че се е съпротивлявало и не е искало да лежи на земята. Информацията е потвърдена от свидетели.

При проверка в общината се оказва, че има пуснати сигнали към центъра от всякакъв характер, включително за препаратите, с които дезинфекцира и изключително натрапчивата миризма, която остава по децата (смятайте, каква смрад дишат цял ден). Директорките лъжат и че се отпуска помощ за тяхното заведение от общината за неприетите в държавно заведение деца- уви такава не се полага , тъй като не са лицензирани като частна детска/ясла.

Липсата на лиценз води и до това, че почасовият център няма право да храни децата, нито те да спят там. Следователно, походните легла, които се показват на родителите при записване се крият при най-малкото съмнение за проверка от РЗИ и децата спят на земята с дни. Храна също няма”…”, споделя друга жена.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com