На 20 юни тази година, ДГ79 „Слънчице“ организира вълнуващ ден за децата, включващ спортни водни игри, посещение от участник в „Сървайвър“ и почивка под дърветата. 

Летният период предоставя отлични възможности за разнообразни и интересни занимания в детската градина, и екипът на ДГ79 „Слънчице“ се възползва от тези условия. Директорът на градината, Калина Иванова, сподели за нас, че топлото време вдъхновило идеята за спортни водни игри в стил „Сървайвър“. 

За да направят деня още по-вълнуващ, те поканили Нели Дачева, победителката в първия сезон на „Сървайвър“ в България.

Нели разказала на децата за своите преживявания и предизвикателства, включително спането под открито небе. 

Тя подчертала значението на физическата подготовка и здравословното хранене за оцеляването в екстремни условия. Преди събитието, медицинският екип на градината провел лекция за ползите от игрите и съня на открито, представяйки резултати от чуждестранни изследвания. 

Те обяснили как тези дейности укрепват имунната система, развиват двигателните умения, подобряват зрението и подпомагат емоционалното и психическото развитие на децата. Било предложено да се организира следобеден отдих под дебелата сянка на дърветата в двора. 

 След разказа на Нели Дачева за нейните 52 нощи под открито небе, децата спонтанно попитали дали и те ще могат да спят навън. Екипът на градината решил да изпълни това тяхно желание, като осигурил всички необходими мерки за безопасност. Медицинските сестри проверили температурата на сянката, тревните площи били редовно третирани срещу насекоми, а всяко дете имало избор дали да почива навън или вътре. От 28 деца само две предпочели да останат вътре. 

Останалите се насладили на почивката под сенките на старите дървета, бързо унесени от птичите песни. Родителите били много благодарни и споделили, че децата били изключително щастливи. Някои от тях казали, че това е бил най-прекрасният ден в градината, а други, че са сбъднали мечтата си да спят навън. Наблюденията на екипа показали, че децата се чувстват по-свободни и спокойни по време на почивка на открито. След дрямката те били позитивни и заредени с енергия, готови да разказват за преживяванията си и да планират бъдещи излети със семействата си. 

 Иванова отбеляза, че организацията на събитието не изисквала значителни усилия, а банските костюми били осигурени от родителите. Екипът на градината планира да организира още такива активности на открито, когато условията позволяват.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com