Изискването за дистанциране на децата в градината се оказва невъзможно. Това се вижда и в чуждия опит, не само и у нас. Децата не разбират същността на вируса и не могат да се пазят, както ние възрастните. За да не внасят напрежение, освен без дистанция, децата ще са и без маски. Но с цел да намалят риска от зараза в детските заведения, навсякъде по света намаляват броя на децата в групите, на места 10, на други 15.

Какво взима Covid-19 от учебния процес по света?

Без плюшени играчки, без общ пластелин, без общи моливи, всичко за споделяне се ограничава, освен пластмасовите играчки, които могат да се мият и дезинфекцират. Това е новата реалност, с която децата ще се сблъскат, когато някои детски дневници в Ню Брънсуик, Канада, отворят вратите си на 19 май.

Учители с петиция против отварянето на детските градини преди септември

Медицинските сестри ще мерят температурата на децата всеки ден преди да влязат. На тях непрекъснато ще им се напомня да не докосват лицето си, многократно ще им се казва да мият ръцете си. Но според правителствения план, обявен миналия петък, децата ще бъдат до 15 в група и без изискване за физическо дистанциране в рамките на тези групи.

Изискаването за физическо дистанциране се оказва невъзможно, ако говорим за две или тригодишни деца. Именно заради това правителствата не натискат над това правило, както и носенето на маски, въпреки че в Китай тези две правила са основополагащи за връщането на първолаците в училищата.

За учителите в Монреал е трудно да спазват дистанция от децата, тъй като това са години изградени навици.

Намалено работно време заради дезинфекцията

Един от казусите, който възникна в чужбуна, е намаленото работно време на детската градина заради дезинфекцията. За да почистят всичко в рамките на техния работен ден, персоналът ще трябва да изпраща по-рано децата. Такъв план вече са разписали отново в Канада.

Вижте как ще функционират детските градини след отварянето им и какви са изискванията според МОН

Пакетирана храна от вкъщи, но не и играчки

В Норвегия директорите на детски градини са обявили нови правила с отварянето на детските градини, което стана постопенно от края на април. Те са забранили децата да носят играчки от вкъщи, но са настояли родителтеите да им приготвят закуска и обяд от вкъщи, за да не готвят на децата, тъй като в този момент е рисково.

Седмица преди детските градини и училищата да бъдат отворени отново след повече от два месеца на изолация заради Covid-19 в Словения се появиха множество въпросителни, както и у нас. Как ще работи персоналът, какво ще се случв апри болно дете или учител.

Не всички учители ще се върнат на работа

Проблемът с детските градини в Словения е, че групите им са пренаселени, аналогично на България. Правителството е изготвило схема училищата наблизо до детски градини да помогнат, като предоставят място в празните си класни стаи, въпреки че това не се разглежда като оптимално решение, а временно.

Какви са приликите и разликите между детска градина в Левски Г и в Майори, Южна Италия

Още един ключов проблем там е, че директорите в детските градини все още не знаят колко учители ще могат да се върнат на работа, тъй като има жени с хронични заболявания, а лекарите им ги съветват да не се връщат на работа.

За още материали и новини следете Официалната ни Фейсбук страница – https://www.facebook.com/DetskiteGradini/

Посетети ни и в Инстаграм –https://www.instagram.com/detskitegradini

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com