Детските градини стартира нова рубрика, в която ще показва детските градини по света. В рубриката ще споделяме информация за иновативните образователни методи на педагозите, както и обикновеното ежедневие, за практиките в детските заведения в страните, за които намерим информация. Очакваме вашите предложения за нова дестинация.

В детските ясли в Италия приемат деца от тримесечна възраст, а в детските градини от двегодишни, но масово италианците ги записват на 3 години. В училище се преминава на пет и половина, но ако детето е готово според учителите, може да го запишат и на 5. Предучилищното образование там не е задължително. Децата в група са максимум 27, стигат и до 30. Такси за държавните детски градини няма, има само купони за обяд на детето, които струват около 50-60 евро на месец.

Италианското правителство отпуска на бременните двумесечен отпуск преди раждането на детето и три месеца след деня на раждане, през които дават 80% от заплатата им.

А всяко семейство, с дете, родено след 1-ви януари 2016 г., но с доказани хронични проблеми, може да получи помощ в размер до 3000 евро на месец за заплащане на такса за детска градина или детегледачка.

Детска градина и начално училище в Оцано дел’Емилия

Asilo Nido  (Асило Нидо) е еквивалент на детски частен център или детска частна ясла или детска градина и предлага социално-образователна услуга, ориентирана към растежа на децата между тримесечна и тригодишна възраст. Целта му е да предлага стимули и възможности, които подкрепят изграждането на идентичност, самостоятелност и взаимодействието между деца и възрастни.

Спрямо ежедневния им режим на отглеждане, най-често Асило Нидо се помещават в апартаменти, нямат осигурена храна, а вместо това родителите се грижат да им приготвят. Има по две, три легла за най-малките, ако искат да си починат следобед, доста често ги оставят и в количките им. Приемът е от шестмесечни, а таксата от 600 до 1200 евро на месец.

Asilo Nido in Famiglia е еквивалентът на немското “Тагесмутър” – професионалист, който може да гледа детето ви вкъщи или майка, която може да изкара курс, който да й позволи да гледа между 5 и 6 деца едновременно в собствения си апартамент или къща. В Италия този вид услуги се предлагат от над 6000 души, но не във всички райони.

24-часова детска градина във Финландия е хит за родителите, учителките всяка сутрин прегръщат децата

Целодневните центрове в Италия – родителите ги избират най-често заради интензивното изучаване на италиански език, особено желани са при чужденците, които идват в страната. Целодневната грижа за деня в Италия струва между 400 и 700 евро на месец. Обикновено те отварят на 1-ви септември и работят до 30-ти юни. Работното време е от 7:30 до 17:00 часа, в единични случаи до 14:30. Във всеки детски център има специфични предложения, като някои дори имат летни услуги за родителите, които работят през тези периоди.

Детска градини в Гуастала, в провинция Реджо Емилия, Италия

Бейби паркинг – услугата наистина се казва така и представлява нашите детски клубове в моловете, в които може да оставиш детето си за час или два. Преподавателите са обучени и приемат деца над една година.

И достигнахме до нашата цел – да проучим Scuola dell’Infanzia – италианските детски градини. Характерното за тях е, че те се управляват на местно ниво от различни институции – освен общините, религиозни институции, асоциации и местни организации.

Децата в Швейцария масово тръгват на детска градина на пет години, всеки ден излизат на двора, дори при буря

Голяма част от детските градини нямат определен метод на възпитание, но има и такива, които използват познатите Монтесори и Реджо Емилия. Според втората философия учителите не са единствените, които трябва да участват в ранното образование на децата, но се смята, че много аспекти влияят върху процеса: подкрепата от родителите и общоността. Вижте повече за метода тук.

Детска градини в Гуастала, в провинция Реджо Емилия, Италия

Образованието в ранна детска възраст в Италия стана световноизвестно заради този метод на обучение. Детските градини с Реджо Емилия се превърнаха в “лаборатории”, изучавани и следвани от учители от много страни, особено от САЩ. Методът кара децата да мислят критично, използват много математически формули в ежедневната игра.

Децата учат освен италиански език, френски, немски или друг чужд език, в зависимост от региона с коя държава граничат, математика, история, география, изкуство, музика, физическо възпитание и религия, която не е задължителен предмет.

Педагозите имат свободата да избират теми на обучение, но следват основните теми, които да преподадат на децата – съжителството с другите, идентичност, здраве, самостоятелност, креативност, изразяване – жестове, изкуство, думи и речи, познание за света – ред, мерки, пространство.

В детските градини в Германия децата имат зеленчукова градина, за която да се грижат, не учат стихчета, които да рецитират на тържества

В Южна Италия работното време на повечето детски градини е между 8 и 16:30 часа, а ако родителят работи до късно, задължително трябва да имат или детегледачка, която да взима детето, или баба.

Кандидатства се януари за септември в района, в който живеете. Интересно е, че не може да откажат прием на дете в детските градини.

В повечето детски градини в Южна Италия нямат организирани занимания по желание като спорт, танци, рисуване или други, дори платени.

Прилики и разлики между детска градина в Левски Г и в Майори, Южна Италия

Нашата сънародничка в Италия Наталия Гърбева прави аналог между детските градини – държавна градина в квартал Левски Г в София и детска ясла, както и детска градина в едно райско и доста скъпо за посещение кътче в Южна Италия, Майори (част от Amalfi Coast).

„По-големият ми син посещаваше ясла и градина в София. Там организацията беше много добра. Дисциплината и чистотата също. За сина ми се готвеше отделно, защото беше алергичен и никога не съм имала проблем.

В детските градини в Дания децата дялкат с ножове, родители протестират да се наеме повече персонал

Учеха се на много неща, както от ежедневието, например хигиенни навици, така и имаха много различни дейности на символична цена, като например изкуство, народни танци английски и други.

Извеждаха ги навън почти непрекъснато, но успяваха да си направят и дневните занимания. Спане или почивка в легнало положение ги зареждаше с енергия и вечер имаше сили да си поиграе и с нас вкъщи. Работното време беше 7:30-19:00 и макар повечето деца да ги взимаха към 17:30, никога не са правили проблем, ако го взимам по-късно. Храната, състояща се от закуска, обяд, следобедна закуска, беше осигурена от градината, а също и минерална вода. Всяко дете със собствено гардеробче. Кърпа, пантофки и пижама, осигурени от родителя. Стая за игра и обяд, огромна стая за спане, баня и тоалетна към групата“, споделя българката.

Детска ясла в Южна Италия – децата имат само една обща кърпа

„В Италия по-малкият ми син посещаваше частна детска ясла с 10 деца, работното й време е от 8:30 до 13:30, като всички деца се бършат с една обща кърпа, всички се въргалят по пода без килим през зимата и всички влизат с обувки. После от 3-годишен синът ми започна да посещава държавна детска градина. Там са 30 деца в една единствена стая – 4 на 4 метра. Работното време е от 8:30 до 16:30

Интересен факт е, че там не се спи на обяд. Имат обща баня за цели четири групи деца, само с четири броя тоалетни“.

Родителят подсигурява закуската

Не е включена закуска и следобедна закуска и всеки родител трябва да я подсигури – например някои подготвят за храна шоколади, чипсове и други храни, неподходящи за малки деца. Водата на всяко дете също се подсигурява от родителите. На обяд водят децата в стол, а останалите хранения се случват в стаята, където играят.

Децата не излизат навън, вътре са с обувки

Децата не излизат навън и през цялото време стоят в тези 16 м2.
В стаята се влиза с обувки, дори и зимата, когато им се спарват краката с ботушите по цял ден. Децата нямат гардероб, а само по една раничка, в която родителите носят закуските и водата им за деня.

„Синът ми в началото ми казваше ,че не са му измили ръцете, след като е ходил до тоалетна“, споделя нашата сънародничка. Играят на същите маси, където се хранят, а ръцете се чистят само с мокра кърпичка.

Детските градини в Испания работят до 21 часа вечерта, в Мадрид са безплатни

Разменят си закуските

„Децата си разменят закуските и не съм спокойна, въпреки че съм предупредила учителките, че има алергии, но не знам дали някой път няма да хапне нещо опасно за него“, споделя българката.

За приема в детските градини в този район на Южна Италия не се изискват никакви медицински прегледи и изследвания, освен поставените ваксини. Болните деца остават там, в градината, ако така са преценили родителите.

„Децата са уморени следобед и мрънкащи, защото не са почивали цял ден, и заспиват в 19 часа вечерта, а по този начин родителите им нямаме време да им обърнем внимание“, споделя тя.

„И в двете държави съм доволна от учителките на децата. Тук в Италия заради коронавируса учителките изпращат видео всеки ден със занимания на децата, които трябва да направят, и после искат снимки или видео, за да ги видят. И в двете държави попаднах на учители, които обичат своята работа.

За още материали и новини следете Официалната ни Фейсбук страница – https://www.facebook.com/DetskiteGradini/

Посетети ни и в Инстаграм –https://www.instagram.com/detskitegradini

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com