Знаеш ли, че вероятността да родиш с цезарово сечение в България е… 50%? Всяка втора жена в България ражда оперативно.

В началото на всяка година в сайта clinica.bg се публикува статистика за ражданията в страната през изминалата година. Тази статистика много ясно показва ориентацията на родилната грижа в страната. Тя определено е към стабилно висок и все по-голям процент на оперативното раждане. Могат да се видят цифрите назад до 2017 година, когато процентът операции е бил 45. През 2021 година той вече е 49.95. 

И макар че Цезаровото сечение (ЦС) е животоспасяваща операция и сме благодарни, че имаме тази опция, твърде високите проценти могат ненужно да увеличат някои рискове, свързани с този вид родоразрешение.

Кой може да те подкрепи за кърменето (освен акушерката)?

Затова и препоръките на СЗО са около 10-15% от жените да раждат оперативно. През 2015 година е публикувано ново изследване, обхващащо раждания в 194 страни. Препоръката и изводът, които авторите на изследването правят, са че 19% е оптималният процент на оперативни раждания. След този процент ползи за жените и бебета няма, а рисковете остават.

Бърз поглед върху цифрите от големите градове в България показва, че в София, Пловдив и Варна средният процент е много над 10, 15 и 19. А дори и доста над средния за страната, като в някои лечебни заведения в тези градове нормалните раждания изглежда са по-скоро изключения. От друга страна, в някои малки градове цифрите са близо до световните препоръки.

Темата за нормално раждане или секцио е изключително обширна и няма да се опитвам сега да я обхвана. Ще ти дам само няколко идеи, върху които да помислиш, ако ти предстои раждане.

Мога ли да родя нормално след едно секцио? А след 2?

  • Можеш ли да разбереш личната статистика на лекаря си?
  • Знаеш ли, че има абсолютни показания за секцио (като например напречно предлежание, плацента превия и други), но има и относителни, които са въпрос на много внимателна преценка на ползи спрямо рискове. Например: страх от раждането (можеш да го преодолееш!), «голямо бебе», «тесен таз», отминала дата на термина и други.
  • Провела ли си с лекаря си разговор за ползите и рисковете от операцията (за теб и за бебето)?
  • Знаеш ли, че можеш да родиш нормално след секцио?

На линия съм ако искаш да обсъдим подробно тези и други теми, свързани с опциите ти за раждането

Важна ли е според теб тази статистика при избора на болница за раждане?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com