бебешки масаж, бебета, масажиране на тяло, деца

Родителите на бебето, което в края на януари беше транспортирано със самолета „Спартан“ в София, говорят за първи път пред БТВ – те съдят лечебно заведение във Варна. То е починало, а те обвиняват в грешка лекарите, които са следили бременността и раждането.

След дълго чакано първо дете, родено със секцио през 2021 г., Надежда и Павел разбират, че ще стават родители за втори път.

„Това за нас беше огромно щастие и дар за Бога. Д-р Иванов ме увери, че за мен подходящият метод е естественото раждане, и то е по-без рисково за бебето“, разказа Надежда Маринова, майка на Изара.

Раждането започва на 11 януари. При постъпването в „Майчин дом“ във Варна показателите на детето са добри, но рязко се влошават. Започва да се сформира екип за спешно секцио –  майката е развила едно от най-сериозните усложнения, които в голяма част от случаите са застрашаващи живота и състоянието на бебето.

„Повече от 50-60 минути аз бях в лечебното заведение, пристигнах там със здраво бебе. И екипът не можа да направи нищо, за да го извади“, добави Маринова.

„Изваждат Изара без дишане, без сърдечна дейност. След съмнителни реанимационни мероприятия успяват да я върнат“, каза Павел Маринов, баща на Изара.

Бебето е стабилизирано в друга болница във Варна две седмици по-късно малката Изара е транспортирана в София. Но пораженията са необратими. На 20 юни момиченцето издъхва.

„Няма данни да е информирана за всички рискове, присъщи на нормално раждане след цезарово сечение толкова скоро преди забременяването. Както и предвид останалите рискови фактори – имала е операция от инфекция веднага след цезаровото сечение, както и манипулация, свързана със спонтанен аборт преди последното забременяване“, каза адвокат Мария Шаркова.

След иска са наложени са запори на сметките на болницата и на лекаря. Според Майчин дом – Варна и лекуващият лекар –  екипът е свършил работата си „компетентно и професионално“.

По искане на адвокатите на семейството, инспекторатът на здравното министерство проверява констатациите на Медицинския надзор по случая, който не е открил нарушения.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com