Детските градини остават затворени, до второ нареждане от Щаба, или поне така ни се иска, да има вариант и надежда, скоро това да се случи. В противен случай една част от родителите, които не могат да разчитат на бабите и дядовците да гледат децата им, ще се наложи да вземат децата със себе си на работа или да останат без доходи. Трети вариант няма или поне не рационален.

Вече два месеца от въвеждането на извънредното положение родителите, за които нямаше хоум офис, взеха своите платени отпуски, редувайки се – майка и баща, където е възможно, а някои прибегнаха и към неплатен отпуск. Но всички знаем, че това е временно положение и трябва да направим нещо по въпроса на държавно ниво.

Вижте как и кога страни от Европа отварят детските градини

Обръщайки поглед към детските градини, по-тежко е положението на частния бизнес в тази сфера. Не само те, а всички детски центрове за обучение и почасово забавление и отглеждане на деца в момента пустеят без план за бъдещето. В момента те са на ръба на оцеляването, тъй като разчитат изцяло на таксите на децата в групите и останалите им фирмени или лични спестявания, за тези, които не са успели да ги стопят през тези два месеца, в които държавата беше частично спряла.

А наемите, които те плащат за помещенията, си остават на същото ниво от преди кризата, поне при 70, 80% от случаите, твърдят директори на детските градини в големите градове.

Нямаме план за това кога и как ще отворят детските градини

А това спира добре смазаната машина, на която хиляди деца в София, Пловдив, Варна, Бургас, които не успяват да се класират в общинските и държавни детски градини. Но ако не се вземат мерки за този бизнес, от септември родителите може и да няма къде да пратят своите деца.

Щабът за “Труд”: Може да отворим детските градини

Въпреки че през тези два месеца някои градини се споразумяха с родителите да плащат частнична такса, не всички решиха да има договорки, едни казаха, че таксата си остава цяла, а други изобщо не събираха пари от родителите, тъй като не им предоставят никаква услуга в замяна, тъй като не могат законово.

И тези варианти сработиха, но едва за месец – два. Ако това положение продължи, огромна част от тях ги чака фалит.

Десислава Плачвкова, директор на частна ясла в Пловдив, споделя, че от началото на извънредното положение нито един от родителите не е платил пълната такса за детската градина, а за април и май месец сумата била символична.

“Ако не ни разрешат да работим от юни месец, няма да начисляваме дори и тези минимални такси на родителите. Това е мое решение”, споделя тя.

“От два дни ми звънят силно притеснени родители, какво ще правят с децата от другата седмица? И това не са безотговорни майки, а хора които работят и плащат данъци на тази държава. Няма да коментирам ситуацията около вируса, аз като медицинска сестра, работила в детска реанимация съм наясно с всички рискове, но съм наясно и какво се причинява на децата и техните семейства.

Тези майки сега какво да правят децата, да ги вземат на работа, да ги оставят в къщи сами или да ги заведата при бабите? Решение има, нарича се право на избор, всеки сам трявба да реши от какво има нужда, но да има възможност да се пуснат децата на детски заведения, при определени условия на работа”, споделя директорката.

Тя обмисля да изпрати писмо към различните институции и медии, подкрепено от колеги в различни градове, и казва “дано да ни чуят”. Ще напише реални варианти за работа на яслите и градините, като се надявам и епидемиолозите и педиатрите да се изкажат по този въпрос.

Децата ни са част от голям експеримент или какво ни коства изолацията

А според родители намалените такси за непредоставена услуга са били комприс през двата месеца, но от средата на месец май не биха могли да продължават да плащат сумата, когато ще трябва да са на работа, но няма да има къде да оставят децата си.

Идеите на някои директори да предоставят услуги на родителите в дома им, не са успели, по ред причини. И ако скоро няма решение на казуса, те ще трябва да освободят персонала си и да обявят фалит.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com