“Първо се замислихме – какво представлява детството? Важни са самите деца – техните игри, движение, визия и мащаб“, това споделят архитектите от Architektura, които създадоха колоритната детска градина в Чехия. Разположена в Říčany, град в района на Прага-Изток, детската градина Větrník разполага с фитнес зала, градина, класни стаи и детска площадка, разположени между цветни блокове, които се разклоняват от централна бяла структура.

Ярко оцветени обеми и ъглови форми характеризират тази детска градина, която е проектирана, за да отрази детската игривост.

Дизайнът е вдъхновен от детството, с подредба, която има за цел да предизвика игривост и спонтанност, и форми, които наподобяват леговища и палатки.

„Назъбеният етажен план се основава на липсата на геометрия в съзнанието на детето и на  игривост и спонтанност“, каза директорът на Architektura Дейвид Краус пред Dezeen.

Всеки от ярко оцветените блокове на детска градина Větrník има своя класна стая, докато останалите съоръжения се намират в основния бял куб.

„Самите деца бяха от съществено значение – техните игри, движение, визия и мащаб“, добави Краус. „Детската спонтанност, дезорганизация, непредсказуемост, чистота, любопитство и оптимизъм повлияха на дизайна.“

Фасадата на детската градина Větrník, обърната към улицата, има вход, който е предназначен да наподобява космически кораб, заедно с жива стена, която Architektura се надява да расте и да се удебели, за да покрие цялата височина.

Класните стаи на детската градина Větrník също имат триъгълни прозорци, някои от които са оградени с цветни рамки. Ъгловите колони и ярко оцветените подове позволяват игривият дизайн на сградата да продължи вътре. Отвън детска площадка с катерушки и други съоръжения е проектирана така, че да имитира увеселителен парк. Въпреки че в момента е в процес на изграждане, студиото се надява то да се превърне в изпълнено с природа пространство, което ще насърчи въображаемата игра.

Огромна въжена мрежа, върху която да подскачат децата, закачане върху стволове на дървета, а под нея се шири огромно пространство за пеене, актьорско майсторство, изложби и театър.

„Искахме да изградим обект за деца, който не е институция, той е за игра и ще даде възможност за развитие на креативността и всички красиви специфики на детската душа. Предмет, който ще създаде подсъзнателни образи за децата, които един ден може да възникнат в зряла възраст в нещо гениално“, споделят архитектите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com