детски играчки, детски игри, деца

Детски играчки

Детски игрaчки и как да изберем подходящите според възрастта. Преди месец писахме, че от началото на годината проверяващите органи у нас са унищожили 60 хиляди играчки, които са били негодни за употреба от малки деца.

Най-важните маркери за избор на детски играчки са описанието,в което трябва да има възрастова граница за безопасност, СЕ маркировка, която декларира, че съответният продукт отговаря на европейските изисквания за качество и международния стандарт ISO – 8124.

Детето ви расте и се развива чрез новите предмети в ежедневието му. Играчките формират усещанията, мисълта и погледа на детето. Те учат цветовете, формите и материалите чрез тях. Затова е важно да изберете подходящи за възрастта играчки.

Избор на подходящите играчки

Бебета

За бебетата от 0-6 месеца са подходящи меки и леки играчки, с които не може да се нарани. Те трябва да са с неделими частици, но много цветни и звучни. Музикалните играчки, дрънкалките, висящите играчки, които се закачат над леглото са подходящи за малкия малчуган.

Плюшените играчки са под въпрос, повечето мнения са, че не са подходящи за малки бебета, тъй като събират много прах и трябва да се перат често. Но и са меки и безопасни, а чрез тях детето опознава важни форми и цветове. 

Активната гимнастика е важна за малките бебета. Тя е под формата на мека настилка, над която има различни играчки, на които бебето да се радва. Движенията за докосване на играчките, ритане с краченцата и обръщането на тялото върху гимнастиката са важни за усвояването на грубата моторика. А по този начин детето и играе и се развива.

Подрастващи 

Децата между 6 и 18 месеца могат да си играят с играчки, които развиват логическата мисъл и координация. Играта с познаване на формички и играчките за дърпане и бутане са характерни за тази междинна възраст.

Най-добрите играчки са “отвореният тип” – те са мултифункционални и покриват повече от две наравления на развитие. Чрез тях децата развиват въображението си, творчеството и решаването на проблеми. Такъв тип играчки са конструктурите, кутиите и топките.

Не е нужно да претрупвате стаята на детето с играчки. Както и да купувате всичко, което то иска. Играчките са собственост на детето, а то не трябва да ги приема за даденост. 

Прохождащи и проходили

Децата, които прохождат, имат нужда от проходилка. Докато те развиват моториката на краката, върху малка масичка на проходилката има няколко играчки – дрънкулки и бутони със звуци. В тази възраст (18- 36 месеца) се формира интересът към движенията – детето бута и дърпа предмети. Топката и количките за бутане са перфектни за този период, тъй като то има нужда да е активно.

Навършили 3 години 

Много от играчките са забранени за деца по-малки от 3 години. Това е защото имат малки частици или са направени от определени материали. Децата на 3 години могат да си играят активно с конструктури, пъзели с животни, плодове и цветове. Тези игри развиват фината моторика и са много подходящи за детето, за да научи цветовете, формите и животните. Количките и моторите за момчетата са чудесни играчки за развитието на фината моторика на ръцете, но не трябва да имат малки части, които да се разглобяват.

Едва след 4-годишна възраст, детето се учи да използва канцеларски материали – листи, лепенки, маркери, моливи и да рисува с боички. В тази възраст то е готово да разлиства книжки и да започне да пее песнички с майка си. Куклите при момичетата са подходящи за този период.

При играчкaтa е по-важно как детето си играе с нея, как я възприема и дали я харесва. Затова уведомете близките си какви играчки харесва вашето дете или го заведете в магазина, за да си избере само. Вижте как да си направите сами интерактивна игра за развитие на фината моторика.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com