Детските градини в Испания

Детските градини стартира нова рубрика, в която ще показва примери от детските градини по света. В рубриката ще споделяме информация за иновативните образователни методи на педагозите, за детските заведения с изявен световен опит в страните, за които намерим информация. Очакваме вашите предложения за нова дестинация.

Предучилищното образование в Испания се разделя на два етапа, в зависимост от възрастта на детето – детските градини са за деца от четири месеца до три години – там няма разделение ясла, детска градина, предучилищна група. Именно втората част (escuela infantil) е за деца от три до шест години.

Майчинството в страната трае само четири месеца, след това голяма част от жените се връщат на работа. Именно заради това 40% от децата в Испания до 3 години ходят на детска градина, докато средният показател за Европа е 33%. Обхватът само за тригодишните е над 95%, а за четиригодишните цели 97%.

Посещението на градина до 3 години не е задължително в страната, въпреки това повечето семейства избират децата им да посещават градината. Особено, когато майката се върне на работа, тя няма избор да остави някой да гледа детето, тъй като в Испания пенсионерите не са толкова свободни, за разлика от тези в други държави.

В големите градове може да бъде доста трудно да намерите място за вашето дете, особено, ако е между 3 и 6 години, заради големия интерес от страна на родителите

Децата в групите са средно между 20 и 25. Заради по-дългия работен ден в Испания, на който много родители там са обречени, част от забавачките работят от 7 до 21 часа, като заниманията се провеждат от 10 до 17 часа. Някои от общинските градини осигуряват транспорт на всяко дето от вкъщи до детската градина и обратно

Вратите на детската градина в Испания са винаги отворени за въпроси и посещения на родителите. Нетрадиционното е, че децата спят на дюшеци на земята, а нямат легла.

Много популярна алтернатива в Испания са дневните бавачки, които се грижат за до 5 бебета в дома си

Всеки ден родителят получава анализ на развитието на детето си

Всеки ден в края на деня след детската градина родителят получава анализ за развитието на детето си. Той включва представянето му по четене, писане и математика, както и участието му в отборни игри и развиване на творчеството им чрез изкуства и занаяти, живопис и музика. Акцентира се и върху развитието на гражданското поведение, околната среда, културната интеграция, колоезденето и информираността за пътната безопасност. Католическото образование е на почит, като то започва още в детската градина.

Храната не е осигурена във всички градини, някои позволяват да се внася храна.

Заради големия брой чужденци, повечето градини предлагат и обучение на английски език.

“Стаите са големи и просторни. Нямат телевизори, но имат подвижни платна, на които се прожектират приказки, песни, на които децата танцуват. Отбелязва се всеки празник, като се правят тържества. Рожденият ден на детето се празнува една седмица, като той е лидер в групата. Прави се албум със снимки, албум с рисунки от всички дечица. Имат екскурзии, посещение на Зоологическата градина, водят ги на театър. Разходка с лодка из Албуфера. Засаждат дръвчета, правят походи. Пред стаята има табло, на което е отбелязано за всяко дете, дали е спало, какво и колко е яло, колко пъти са му сменили памперса. Всеки ден, може допълнително да говориш с учителката. Децата са малки, всички влизат с памперси, и всички завършват групата без памперс. Всеки ден имат отговорник на групата, който отбелязва на табло, кое дете го няма днес. С помощта на учителката се казват трите имена на детето и то става. Така всеки ден. След известно време при толкова повтаряне вече ги знаят наизуст. Много се набляга на взаимоотношенията между децата.

Детските градини в Мадрид са безплатни

Детските градини в Мадрид са безплатни от 2019 г. и родителите на деца в 69 детски градини между 3 и 6 години не плащат за посещението на техните деца. Единствено в момента се заплаща храната.

Има държавни, частни и консертадо. Местата в детските градини в Мадрид са между 7 и 14 в група. Консертадо е училище, в което децата почват обучение от тригодишни, под опеката на монахини, които приемат всеки месец символични дарения между 20 и 40 евро. В консертадо училищата децата задължително са с униформа. А малките деца носят престилки, които се наричат “баби”.

Частните градини в Барселона например започват с такси от 400 евро на месец. Има такива в малки провинции, които за 350 евро предоставят и транспорт на детето, както и работно време от 8 до 20 часа вечерта.

Интересното е, че при някои държавни детски градини таксата се определя в зависимост от дохода ви. Ако имате годишен доход от 25 400 евро – месечната такса в детската градина ще бъде около 300 евро на месец. Ако вашият годишен доход е малко по-нисък, около 16 700 евро, ще плащате около 210 евро на месец. Други са напълно безплатни, зависи от провинцията, в която се намирате

Основният недостатък на детските градини в големите градове в Испания са техните критерии за прием. Аналогично на тези в България – факторите за прием са близостта до дома на детето, броят на братята и сестрите на детето, както и дали родителите работят.

В Каталуния детските градини работят от 9 до 17 часа, всяка една има собствена детска площадка и също започва от четири меса и продължава до три години.

Архитектурен шедьовър във Велес Рубио

Цветни прозорци в три размера, не квадратни, а кръгли, показват на децата, че перспективата за заобикалящия ги свят може да се пречупи през много погледи и цветове. Това е архитектурният шедьовър или детската градина във Валес Рубио в Испания.

Идеята на дизайнера е да създаде пространство, в което децата да учат психомоторното и умственото развитие, както и социалните умения.

Децата започват да асоциират от малки, че къщата има няколко елемента – покрив, стени, под и врата. А именно един от първите им рисунки са на къщи, а детската градина е къщата, където те прекарват най-много от времето си в периода 3-6 години. Този факт е мотивирал архитекта да направи цветен и нетрадиционен дом за децата.

Сградата е изцяло топлоизолирана – с подово отопление и соларни панели на покрива, чрез които черпят енергия и за осветление и за отопление.

Помещенията са разделени по възрасти – за деца под 1 година, интериорът е оцветен в синьо, който им въздейства успокояващо. За децата между 1 и 2 стаите са боядисани в оранжево, което стимулира психомоторното развитие и предизвиква активност в децата. А малчуганите между 2 и 3 години играят в стаи, оцветени в зелено, което обуславя контакта с природата.

Подът е от винил, а цветовете от дъгата правят пространството да изглежда просторно и атрактивно. Светът на децата – тяхното цветно царство приключва на 1,30 метра, там цветът става бежов, но с цветни и приветливи прозорци.

Дизайнер от Копенхаген със свой проект за детска градина в Сарагоса

Копенхагенската дизайнерска фирма Rosan Bosch Studio е проектирала интериора на детска градина в Сарагоса, Испания, която разполага с разнообразни творчески зони за обучение на децата.

Детската градина, която е за деца от 3-6 години, е пълна с атракциони във формата на планини, с пещери отдолу, за да могат децата да играят активно в зелена среда. Детската градина разполага и с голям шахматен комплект за игра на децата.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com