канал 3 Катерина Ковачева

В четвъртък се отзовах на поканата на Канал 3, в предаването “Социална мрежа”, да поговорим за контрола над частните детски заведения и как родителите да изберат правилната ясла или градина за децата си. Заедно със Станислав Пандин, говорител на Агенцията за закрила на детето се обединихме около едно мнение – има много частни градини без лиценз на пазара, но за да се справим с проблема, е нужно и родителите да са бдителни и да подават сигнали.

За развитието на случая: Осем държавни институции са сезирани по случая с двегодишното момиченце, открито заспало на люлка в района на планина Витоша. За него е трябвало да се грижи възпитателка, която обяснила на очевидци, че детето просто било инатливо и го оставили на люлката.

Детско студио “Пипи” няма лиценз от МОН, а на адреса заведението не функционира, според директорката тя води деца на нейни приятели на екскурзии срещу орпеделена тарифа.

Оказва се, че има дупка в законодателството и Държавната агенция за закрила на детето няма право да проверява детски клубове, студиа и детски заведения от такъв тип.

Каква е актуалната информация по случая?

Станислав Пандин, Държавната агенция за закрила на детето: Не са ни потърсили родителите на въпросното дете. Законът не ни регламентира да влезем в “нещо”, което не е регламентирано по закон и няма адрес, на който да се води дейността. Законът за закрила на детето трябва да се прецезира и да се запълнят пропуските и да се регламентира присъствието на агенцията в спортни клубове и подобни студиа.

Всеки ли може да открие такъв тип студио- една страница във фейсбук или сайт и вече гледат деца?

Катерина Ковачева: Оказва се, че това е голям проблем и винаги съм съветвала родителите да проверяват дали частната градина е лицензирана от МОН и присъства в регистъра. Най-малкото това дава сигурност на родителите, че отговаря на критерии и подлежи на контрол. Има много нерегламентирани заведения с наименования – къща, студиа и т.н. От там идва големият проблем при избор н аправилнтоо частно заведение за детето.

Тези студиа не подлежат ли на контрол или санкции?

Станислав Пандин, Държавната агенция за закрила на детето: Подлежат, но трябва да се случи почти най-лошото, за да има отклик.

Тази жена като директор на студиото ще понесе ли някакви санкции?

Станислав Пандин, Държавната агенция за закрила на детето: Тя по закон няма как да понесе санкция, щом не е институция. Но в момента Пето районно управление и социалните власти в района ще следят случая и ще излязат с допълнителна информация.

Как се проверяват детските градини?

Станислав Пандин, Държавната агенция за закрила на детето: При подаден сигнал и не само, може и изненадващо. Агенцията няма достатъчен капацитет, но всеки един случай е проверен, стига да има подаден сигнал. На денонощната линия 116 111 всеки един такъв сигнал се проверява.

Има ли от какво родителите да ги е стра да подават сигнали? Стигат ли те до институциите?

Катерина Ковачева: Майките ги е страх, тъй като ако подадат сигнал и се разбере от кой е подаден, това ще рефлектира върху детето.

Търсите родителски кооператив? Вижте какво представлява и акк да изберете точния за вашето дете.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com