Оймякон

Молдовски бизнесмен пробяга 50 километра с благотворителна цел – да спаси живота на четиригодишната Ева, която страда от детска церебрална парализа.

Той притежава компания за интернет услуги – една от най-успешните в Молдова, но историята на малкото момиче го пленява, до степен, че да остави комфорта си и да се подложи на тежко изпитание.

“Като станах на 40 си казах, че трябва всяка година да предизвиквам себе си”, допълва бизнесменът. И не след много първото предизвикателство дойде – в Оймякон.

оймякон
-67.8 градуса е била най-ниската отчетена температура, при която молдовецът е пробягал 42 километра в Сибир

Целта на Дмитрий е била, докато тича около 42 километра в района на най-студеното селце в света, разположено в Сибир, хората да даряват пари за Ева онлайн.

Градчето е познато със своите най-ниски температури на света – 60 градуса. Жителите му са едва 500, а условията им на живот екстремни. Но Дмитрий не е първият маратонец, бягал там.

оймякон
Toй е спортист и обича предизвикателствата, щом става дума за благотворителност, той е първи на старта

“Това беше най-трудното изпитание в спортната ми кариера. Беше като разходка в космоса – ужасен студ и липса на кислород”, разказва молдовецът, който е участвал в едни от най-престижните маратони в света. Той е бил със специална екипировка – маска, която, обаче, замръзвала, заради ниските температури.

Неговите приятели шофирали плътно зад маратонеца през всичките тези километри, за да му окажат подкрепа и помощ – вода, храна и да го изчистят от снега, защото при толкова ниска температура миглите и веждите замръзват.

“Бях изненадан от издържливостта и желязната воля, която имах и която победи студа. Исках да й помогна, но знаех, че не мога да го направя сам”.

“В най-трудните моменти си мислех за семейството си, което много ме поодкрепя. И когато исках да спра, си спомних за малката Ева, която чакаше помощ – и се мобилизирах”, разказва той.

Той кръщава кампанията “Незамръзналите” и пише в своя бог, дори, детска приказка с главните герои – той и Ева.
Той приканва всички, запознати с кампанията му, да помогнат на четиригодишното момиче, което също е от Молдова.

И още вдъхновяващи истории..

Дмитрий Волошин тича 6 часа и успя да постави рекорд за най-бърз крос на супер ниски температури. И най-важното събра 84 хиляди молдовски лей за лечението на Ева.

Дмитрий след шестчасовия крос
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com