менюто в детската градина

Менюто в детската градина се променя. Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане промени в наредбата за хранене в детските градини, които доставят храна от кухня-майка или чрез кетъринг услуга.

Основните изменения са, че ограничават пържените храни, солта, захарта и увеличават приема на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Въвеждат се и изисквания менютата да са по европейски стандарти, класифицирани по възраст и по прием на калории.

Това изискване разделя менюто на децата между 3 и 4-годишни, чийто прием трябва да е до 1350 калории дневно, а 5-7 годишните – по 1600. Тези стойности всъщност са занижени – при малчуганите приемът на калории дневно преди е бил 1570 или с 220 калории повече, а при по-големите деца – спада със 170 калории

Целта е да се избегне затлъстяването при децата.

Без пържено в менюто на малчуганите

Ведомството е очертало специална част в наредбата, според която в детските заведения, в които се отглеждат деца със здравословни проблеми, нуждаещи се от диетично хранене, ще се осигурява възможност за диетично хранене съгласно поставената медицинска диагноза и лекарски указания за хранителния режим.

Най-малко три вида пресни плодове и зеленчуци седмично

Детските градини трябва да осигурят разнообразие на зеленчуци и плодове в менюто на малчуганите, заради което те ще трябва да включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.

Има ограничения на плодовата салата, която трябва да е без добавена захар. Зеленчуците и плодовете не трябва да съдържат консерванти, подсладители или оцветители.

Забраняват пържените храни и хидрогенирани мазнини

Не се допускат пържени храни в детското меню, пишат още в наредбата. Важно е и уточнението, че “не се допускат храни, съдържащи хидрогенирани мазнини”, които често срещаме на опаковките на вафлите и други пакетирани сладки

Хидрогенираните мазнини често срещаме в съдържанието на вафлите и други пакетирани сладки

Въвеждат минимум 350 грама кисело или прясно мляко

Приемът на мляко и млечни продукти в менюто вече е с норма най-малко 350 грама дневно. Малчуганите ще приемат и минимум 35 грама сирене или кашкавал при целодневно хранене.

С тези изисквания ще се следи и какво мляко има в менюто на малчуганите. То трябва да е краве мляко, със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5% мазнини.

Айрян без сол, сирене и кашкавал от краве мляко

Сирената, кашкавалът, изварата и други млечни продукти, трябва да са произведени от краве мляко. Сиренето трявба да е със съдържание на готварска сол до 3,5%, а кашкавалът – до 3%. Айрянът трябва да се предлага без добавена сол.

Подсладените кисели млека остават в историята

Според наредбата не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители, абсолютно недопустими са изкуствените подсладители и оцветителите.

Без замразено месо, само охладено

Ново изискване на наредбата изключва от менюто в детската градина замразеното месо, както и месните заготовки, които са от големи заводи: ” Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.). Но от месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо. Рибата ще присъства в менюто, но трябва да е охладена, не змразена или консервирана.

Боб, леща и нахут влизат минимум по един път седмично в менюто

В менюто се включват за консумация пресни яйца клас А. Докато бобови храни (боб, леща, нахут) се включват в менюто не по-малко от един път при петдневно четирикратно хранене (без вечеря) и не по-малко от два пъти при целодневно седмично хранене.

На децата могат да се сервират нектари без добавена захар и изкуствени подсладители, напитки от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути), поотделно и в смес с прясно или кисело мляко и други.

Солта да е до 3 грама на ден

Приемът на готварска сол с всички храни и напитки трябва да се ограничава, като адекватният прием е 3 грама/ден, горната граница за нерисков хранителен прием е 4,5 грама/ден.

Продукти с прием на ден3-4 години5-7 годиниЗърнене храни и картофи:171 грама193 грама
Картофи37 грама44 грама
Хляб и тестени изделия:108 грама112 грама
в това число бял хляб „Добруджа“, типов и др.85 грама85 грама
в това число бял хляб „Добруджа“, типов и др.23 грама27 грама
Ориз8 грама10 грама
Макаронени изделия8 грама10 грама
Жито, царевица, овесени ядски, зърнени закуски10 грама17 грамаЗеленчуци и плодове:380 грама480 грама
Зеленчуци – пресни и консервирани200 грама230 грама
Плодове – пресни и консервирани180 грама250 грама
Сокове от плодве и зеленчуци35 грама50 грамаМляко и млечни продукти:435 грама465 грама
Мляко400 грама420 грама
Сирене, кашкавал, извара35 грама45 грамаХрани, богати на белтък125 грама146 грама
Месо, месни продукти53 грама61 грама
– месо50 грама58 грама
– месно продукти – пилешки дроб3 грама3 грама
Риба22 грама25 грама
Яйца35 грама40 грама
Бобови храни10 грама13 грама
Ядки, семена5 грама7 грамаДобавени мазнини20 грама25 грама
Захар, мед, мармалади15 грама17 грама
Сол3 грама3 грама


Вижте как да се храните здравословно с вашия малчуган вкъщи

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com