На 4 години

Предложение – на 4 години задължителна предучилищна подготовка

Поредното предложение на МОН за промяна в образователната система започна да трупа негативи от страна на родителите, а то е  на 4 години да има задължителна предучилищна подготовка ,а в момента е задължителна за 5 и 6 годишните.

Въпреки, че звучи леко остро, предложението на МОН крие позитиви, като безплатна детска градина след 3-годишна възраст и места за всички деца във всички градове.

На училище от 15-ти септември или от 1-ви? 

Но на какво обрича МОН децата – взима им детството, за да успее да покрие нормативи по образованост. Това може би са крути мерки, като тези – полицаи да вкарват ученици в училище, за да спадне процентът на неизвинените отсъствия. Има и надежда за майките, че подготовката ще е по-сериозна и организирана, ако започне от 4 -годишна възраст. Но не са ли това още малки деца? Да трябва им социализиране, но за чия сметка?

Промяната е насочена главно и към децата от уязвимите групи и към тези, чиито майчин език не е българският, уточняват от МОН.

Същото предложение имаше и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование. То обаче беше отхвърлено заради много родители, които не бяха съгласни и искаха да имат избор дали да се грижат сами за децата си в ранната им възраст.

През октомври от министерството ще предложат този вариант на правителството, а дотогава предложението ще трупа мнения. Дали обаче ще стане факт?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com