Продължават протестите за липсата на места в детските ясли и градини, категорични са организаторите на “Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини”, които показаха недоволството си пред Столична община на 1-ви юни. Следващият протест е планиран да е пред Министерски съвет.

Ето как премина протестът и какви са исканията им

Според зам.-кмета Тодор Чобанов Столична община получила подкрепа от държавата за изграждането на нови детски градини – 15 млн. за 7 обекта.

С тази помощ очакват до края на годината програмата да достигне общо 19 обекта в строеж, но реално в разписаните пари има думата и “училища”, това размива изцяло планираните суми да се използват по предназначение.

Според Ива Йосифова, част от инициативата за протеста, в разговор с Чобанов по БТВ радио, той дал примери с държави от Европа, където също не е постигнат голям „обхват“ на децата в яслена и градинска възраст.

“Да, ние знаем, че има държави, в които въобще не се субсидират яслите. Но НЯМА държава, която да субсидира само ПОЛОВИНАТА деца, а останалите – нямат „късмет“. Няма държава, в която общите данъци да се разпределят само за „печелившите“ деца, а останалите – при равни други условия – остават вън”.

Фандъкова се загрижи за проблема само след гласност

Идеята за ваучерите за неприетите деца остава неподкрепена от общината за момента, тъй като частните детски ясли нямат свободни места и нямали капацитет, затова ваучерите нямали смисъл, въпреки че те работят в редица държави в ЕС.

Вместо да реши веднъж завинаги проблема с недостига в детските ясли и градини, със субсидии за неприетите от общината, премиерът Бойко Борисов отпусна пари, които няма да са достатъчни.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com