места в яслите и детските градини

Колко е надут балонът за места в яслите и детските градини?

Почти всяка майка в София е преминавала през деветте кръга на ада, за да приемат детето/ децата й в държавна ясла или детска градина. Недей си боже! Правителството измисли какви ли не идеи да помогне и да покаже съпричастност, но уви без успех (повече за идеите ще видите по-надолу в текста).

Какво се прави по въпроса в столицата?

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова се хвалеше с ремонта на 45 училища и детски градини. За годината Столична община е вложила над 20,5 млн. лв. в реконструкция на учебни заведения. А за първия учебен ден ще останат довършителни ремонтни дейности в 16 учебни заведения.

Дори самата тя лично посети детската градина 35 „Щастливо детство“ в Люлин 2, където изграждат нови помещения за две яслени групи и една градинска, като ремонтът ще приключи до края на октомври. Средствата, които Столичната община е вложила в градината, са 2 млн. лв., а дали само тези яслени групи ще имат капацитет да поемат неприетите малчугани от квартала?

Според кмета в градинските групи, като изключим районите „Красно село“ и „Триадица“, липсата на свободни места е чувствително намалена. А през 2018 г. планират да изградят забавачки в „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“, където досега изобщо не е имало.

А в районите “Люлин”, “Витоша”, “Красна поляна”, “Младост” и “Красно село”, където има най-голяма нужда от нови сгради, започва строителството на нови ясли и градини. Но стигат ли само шест нови детски градини за година в София?

Свободни места в яслите и детските градини

След проверка в информационната система за детските градини, разбрахме, че свободните места за яслените групи в София са 66, а незаписаните 76. Изненада ни, че в Младост има 15 свободни места при набор 2016, а в Люлин 5.

При набор 2015 нещата също изглеждат добре – свободни места има в Младост, в Сердика и в Люлин – макар и малко, но това са кварталите с най-голяма липса на свободни места.

При набор 2014 – първа градинска група изглежда още по-добре – има свободни места в Сердика, Подуяне, Слатина, Изгрев, Триадица, Младост, Люлин..

Може би след трето и четвърто класиране влизат деца, които имат близо до минималните за прием точки, и реално тези деца не са с постоянна адресна регистрация или работещи родители. Но важното е, че влизат. Въпреки това, има и деца, които остават извън листите трета или четвърта година наред, което може би означава, че системата показва свободни места, които реално се пазят и покриват изкуствено.

От своя страна МОН цели да “вкара всички деца в час” и да не излизат от образователната система неграмотни. Почнаха и от най-малките с предложение 4-годишните задължително да ходят на градина.

Готови за ясла? Кой е най-добрият избор?

Предучилищното образование ще бъде просто задължителна и безплатна детска градина. Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места”.

А как ще се случи това в рамките на година? Хиляди деца остават извън класациите за детска ясла или градина, а изведнъж щрак и се намират места за тях? Няма как да се построят 50 детски градини наведнъж в цяла София, затова и не вярваме, че проблемът е реален. Засега остава единствено търпението и надеждата, че ще има места поне за половината деца.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com