сладолед с бактерията ешерихия коли

В над 30% от закупените “проби” са открити опасните бактерии

Проветка тип “таен клиент” установи, че по павилионите в София продават сладолед с бактерията ешерихия коли и масово не спазват хигиените навици за продажба на сладолед.

През юли инспектори са закупили сладолед от 11 търговски обекти в София са закупени от „таен клиент“ общо 11 проби сладолед.

Веднага след покупките, без допълнителни манипулации, сладоледите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ. Той е показал, че при 8 (73%) от тях се откриват наличието на колиформи. При 4 (36%) се установяват и ешерихия коли.

Наличието на тези микроорганизми в храните означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии и са опасни за здравето ни, като причиняват хранителни разстройства, споделят от „Активни потребители“, автори на проучването.

Констатирано е, че 4 от 11-те проби сладолед изобщо не са годни за консумация.

Спрямо хигиената на павилионите за продажба на сладолед, се вижда, че тя не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Персоналът също така не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където трябва да е . Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса. По този начин съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. 

От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. Всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована, стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект от 11-те.

В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце

Наблюдението на навиците на персонала показват притеснителна липса на елементарни хигиенни правила – не слагат ръкавици, с които да покажат, че храната не се докосва пряко до кожата им.

Какво ще е новото меню на малчуганите в детските градини?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com