По-малко вещи и повече качествено общуване между родители и деца е най-краткото описание на посланието на Tabula Rasa – български бранд за развиващи и образователни продукти за бебета и деца.

Усвояването на нови умения в ранна възраст е ключово за едно добро интелектуално развитие. Как може да стане това? С активното участие на родителя и с подходящи за учене чрез игра занимания.

Ето и 2 идеи, които лесно да прилагате у дома от 2 – 3 годишната възраст на детето чак до първите класове в училище.

С комплекта „Чисти сметки“ на Tabula Rasa можете да направите първите стъпки във вълнуващия свят на математиката.

Комплектът съдържа общо 30 карти с цифри от 0 до 9 (от всяка по 3 броя) и 6 карти със знаците на прости математически действия – събиране, изваждане, умножение, деление, равно и знак за по-голямо/по-малко.

Идеи как да играете с „Чисти сметки“:

На първо време можете да учите детето да разпознава цифрите и да ги назовава правилно. За по-забавно включете в играта предмети от бита, така че детето да свързва визуално цифрата с точно определен брой елементи, например до цифрата 2 сложете 2 кубчета, 2 ябълки или друго.

Учете с детето как да брои от 0 до 10 и обратно с помощта на картите. Нека едновременно да вижда цифрата и да я назовава. Подредете последователно цифрите в редица от най-малката към най-голямата. След това ги разбъркайте и поощрете детето да опита само.

Обяснете понятието за по-голямо и за по-малко и сравнявайте цифрите по двойки. Тук можете отново да си помогнете с предмети или дребни играчки.

Продължете със събирането и изваждането, като създавате прости задачи с всяка цифра. Преминавайте към следващата цифра, едва след като детето е усвоило действията с предходната. Например: събиране с 1, после събиране с 2 и т.н.

Когато детето достигне подходящата възраст въведете и действията умножение и деление. Така то няма да се налага да учи наизуст таблицата, а ще може буквално да види какво означава 2 по 3 и как това се различава от 2 плюс 3.

„Като слончетата“ е другата нова игра на Tabula Rasa, която цели да развива зрителната памет, наблюдателността и концентрацията.

Все умения, които ще са безкрайно полезни в живота и във всички образователни дейности на детето, и които можем да подпомогнем с няколко прости и приятни занимания. Комплектът съдържа 24 едностранни карти с любими на децата изображения (12 по 2).

Ето как помним „като слончетата“:

Покажете на детето, че картите вървят по двойки и нека то събира на купчинка еднаквите. Обяснете играта, разположете картите с лице пред него и помагайте при нужда. Избирайте една и го приканвайте да посочва същата сред другите.

На следващ етап оставете детето само да събере и подреди всички карти по двойки. Не забравяйте да го похвалите за добре свършената работа.

Изображенията на картите са с елементи от 1 до 12. Използвайте ги, за да учите детето да брои и да подрежда картите в редичка от малкия към големия брой елементи.

По-сложният вариант на игра е да обърнете всички карти с гръб, детето да изтегли една и да търси идентичната сред другите. Трябва да връща картите по места, докато не намери съвпадение, като се стреми да помни мястото им. Играта може да се направи и в състезание между двама, и който събере повече двойки, печели. Така неусетно и на игра малките деца ще развиват умението да помнят, което е основополагащо в ученето на нови неща.

И едно приятелско напомняне от Tabula Rasa: Не забравяйте да се забавлявате, когато играете развиващи и образователни игри.

Не се напрягайте, ако детето не изпълнява точно замисъла, който имате за играта, и предпочита друго. Не го притискайте да играе точно това, ако в момента му се прави друго. Позволете му също да открива нови начини да играе с картите и го оставете да развива въображението си.

За още развиващи и образователни идеи, които по лесен и приятен начин да обогатят връзката
ви с децата, разгледайте сайта на Tabula Rasa.

FB https://www.facebook.com/TabulaRasa.bg
IG https://www.instagram.com/tabula_rasa_bg/

Статията е спонсорирана от Tabula Rasa.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com