Пресен случай от Америка – тийнейджър, чиято майка е антиваксър, празнува 18-я си рожден ден в болницата, тъй като реши да се ваксинира срещу всички болести, въпреки нейното отричане на ваксините.

Итън Линденбергер, от Охайо, никога не е бил ваксиниран заради убеждението на майка си, че ваксините са вредни, въпреки че по-големите му брат и сестра имали поставени всички ваксини.

Момчето не е имало ваксини нито срещу хепатит, морбили, рубеола или заушка

Той съвсем отговорно решил, че когато порастне и може да вземе сам решение и да действа, ще отиде при личния си лекар и ще го помоли да му постави всички ваксини. Това станало точно в деня на 18- му рожден ден.

На въпрос защо майката на Итън не вярва във ваксините, отговорът бил един – защото е прочела информация в интернет, която свързва ваксините с аутизма и мозъчните увреждания. Майка му вярва и, че правителството се опитва да контролира умовете и страховете на хората чрез ваксините.

Сложете маска, ако имате тези симптоми и не сте ваксинирани, пише на табела в болница във Вашингтон

Решението на Итън е било взето най-вече, за да се защити, след като във Вашингтон бе обявено извънредно положение заради масова зараза от морбили.

“Родителите ми мислят, че ваксините са някакъв вид правителствена схема. Това е глупаво и имам безброй аргументи по темата. Но, поради техните убеждения, никога не съм бил ваксиниран за нищо, бог знае как съм все още жив”, споделя Итън в Туитър.

Маските за неваксинираните

Майката на Итън е възприела решението му като бунт срещу нейното мнение, а не като разумно действие, както момчето го определя.

Случаят на Итън е един от многото в Америка, където тази антиваксърска вълна заля младите поколения родители.

Ето един коментар в група във Фейсбук на 15-годишния Дани от Охайо:

“Син съм на антиваксър. Прекарах последните 4 години в опит да убедя майка си, че ваксините са безопасни. Не успях. Вместо това ще се опитам да проуча как да се ваксинирам без съгласието на майка ми”.

13-годишният с псевдоним GoCommitYeet пише: „От началното училище нямам ваксини, татко попадна в интернет на материал колко всъщност са вредни ваксините и ги забрини, а майка ми се съгласява с него. Кажете как да се ваксинирам без тяхното съгласие?”.

В статията споменахме аутизмът – виж повече за него

През 2017 г. морбили изплаши редица страни, в които стана популярно децата да не се ваксинират
detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com