детски градини в Дания

Представи си гледката как тригодишни се катерят по дърветата и дялкат пръчки с нож!? Звучи ти като филм на ужасите, а всъщност това е детска градина в Дания. Една на всяка десет практикува този начин на обучение. Горските детски градини в страната позволяват на децата да се скитат свободно в горите и да се запознаят с природата, докато си играят по дърветата и изследват всяко кътче от гората.

Около 10% от детските градини в Дания използват тази концепция за игра на открито, без значение какво е времето навън – дали е слънце, сняг или дъжд. Няма значение от условията – тези деца учат там при всичките „неудобства“.

Според директор на детска градина от отворен тип само веднъж за 17 години се е наложило да откарат едно от децата, които се обучават при тях, в болница, заради нараняване

За децата там няма огради или оградени пространства за игра или нещо, което да им е забранено, освен ако има река или езеро, но те никога не остават без надзор. Тези горски детски градини често се ръководят от педагози, които имат висше образование в областта на човешкото развитие, така че това не е просто някаква „хипи концепция“, а учителите дори имат прозвището „специалист по образование на открито“.

На въпроса дали тази игра с ножовете не е опасна за деца, педагозите казват, че те се учат как правилно да използват ножовете, така че това да не е оръжие, а инструмент. А спрямо катеренето по дърветата, учителите им повтарят всеки път, че трябва да използват мозъка си, но и педагозите трябва да се доверят, че децата могат да се грижат сами за себе си и фактът, че те се учат да бъдат внимателни и това е част от тяхното обучение, не е без значение.

Без значение какво е времето навън – дали е слънце, сняг или дъжд, децата са там

Според директора на една от тези детски градини само веднъж за 17 години се е наложило да откарат едно от децата, които се обучават при тях, в болница, заради нараняване.

Защо родителите в Дания са фенове точно на тази концепция за детските градини? Защото децата им прекаляват с висенето пред телевизора и компютрите още от бебета. А този метод им осигурява начин да играят и да живеят на открито ежедневно.

Около 10% от детските градини в Дания използват тази концепция за игра на открито

Държавата в повечето общини плаща до 70% от разходите за детска градина

В много страни цената за посещението на три деца в детска градина би била скъпа, но в малко градче в Дания семейство плащат около 700 долара за тази услуга. За тях това е достъпно, защото датската държава го субсидира значително. ( По-долу е обяснен начинът на субсидиране).

Местните власти в някои градове в Дания са законово задължени да плащат до 70% от разходите за такси за детска градина, докато родителите покриват останалата част. Причината държавата да си позволи да направи това е, защото Дания има една от най-високите данъчни ставки в света, като средният датчанин плаща обща сума от 45% данъци върху дохода.

Субсидия за брат или сестра от държавата, дори и в частна детска градина

В Копенхаген, ако имате две деца, които посещават общинска или частна детска градина, автоматично ще получите субсидия (søskendetilskud). Това означава, че ще плащате пълната цена за посещение на едното дете и половин цена за другото дете.

Ако и двете деца са записани в частни детски заведения, субсидията за братя и сестри е 42,5% от таксата.

Повечето датски детски градини са обществени, но има и частни. Почти всички датски семейства изпращат децата си на детска градина. Всички градини там имат професионално обучен персонал, но децата не получават строго формирано обучение, а вместо това се опитват да стимулират социалните и езиковите умения на децата, предимно чрез игра.

В скандинавската страна местата в детските градини са кът, заради огромното желание на родителите да ги пратят там, така че има критерии за прием, които дават предимство на деца сираци, деца със СОП, деца на родители, работещи далеч от града, в който детето посещава детската градина и братя или сестри на деца, записани в тези детски градини. Има и по-специална услуга “дагплер”, която може да се сравни с родителски кооператив, при който до 5 деца се гледат от един човек най-често в апартамент или жилищна сграда.

Работното им време в повечето случаи е от 6:30 до 17:00 и петък до 16:00.

В Копенхаген може да регистрирате детето си за прием в детска градина преди то да е навършило четири месеца. Общината гарантира място за детето в рамките на два месеца.

Децата не си стоят вкъщи, дори майките им да са безработни

Ан Кофод, управител на детска градина „Слънчевата планина“

Образователната система в Дания стимулира майките да се върнат на работа, и именно заради това в страната отчитат увеличение на жените, присъединяващи се всяка година към пазара на труда. В момента в Дания, ако не пуснеш детето си на детска градина, всички ще те гледат учудено, защото това там не се толерира.

Според директорката на детска градина „Слънчевата планина“ Ан Кофод, от всички майки, които оставят децата си в градината, само две не работят и те не оставят децата си вкъщи, а ги водят в градината. В нея малчуганите са от еднагодишна възраст до шест.

Грижа за най-малките

В много страни яслата не фигурира като отделна институция, а всъщност има много публични и частни услуги, които предоставят грижа за малките бебета. В Дания, обаче тя фугурира, и забележете, в една група може да има от 30 до 60 деца от шестмесечна възраст до три години, като ги разделят по отделни стаи с по 15 деца.

Повечето гарантират условия на кърмещите майки да влизат и да нахранят децата си необезпокоявани. Има както публични, така и частни дневни центрове за най-малките, ръководени от бизнес организации, родители или НПО. В единия случай детето на шест месеца е прието в ясла, в другия – в дневния център, при навършване на десет месеца.

Проблем с персонала

И в Дания имат проблем с липсата на достатъчно персонал за детски ясли и градини. През миналата година почти половината от педагогическите длъжности в няколко на брои общини са незаети. Оказва се, че персоналът в кухнята е трябвало да помога в грижите за децата.

Балони и рисунки украсиха входа на яслата и детската градина в Калундборг с надписи “Благодаря ви, че се грижите за децата ни”

И не на последно място – образователната програма от яслата включва предимно личностно развитие на детето, като се набляга на социалните компетенции, езикът на тялото и движенията, опознаване на природата и природните явления, както и културата и ценностите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com