Не забравяйте, че вашият най-добър приятел се нуждае от любов не по-малко от вашето дете

Бременността е щастливо събитие за цялото семейство и трепетно очакване за родителите. Но още преди появата на малкото човече вкъщи, стопаните на четириног любимец трябва да имат предвид няколко важни и ключови казуси, за да съжителстват щастливо всички в един апартамент или една къща.

Паразити, за които да внимавате

Дирофилария, глисти, тения – все опасни зарази, които може да хванете от вашите четириноги любимци. Особено внимавайте по време на бременността с тези паразити. За да сте спокойни, обезпаразитявайте вашия любимец по схема, препоръчана от вашия ветеринар. Срещу дирофиларията давайте по схема от април до ноември месец нужния медикамент, а за опазване от останалите паразити, използвайте препарат за вътрешно обезпаразитяване на всеки три месеца. 

Ревнивост и лошо поведение

Много породи, включително Булмастиф, Самоед, Хъски и Чихуаха, се славят със своята ревност, която може да премине в агресия към детето или към вашите вещи. Затова още преди детето да се роди, подгответе кучето за новия член на семейството. Покажете му, че го обичате и отделете достатъчно време за него. Когато бебето се роди галете и кучето и детето едновременно в даден момент, така че кучето да не получи комплекс за малоценност. Именно той активира ревността и чувството, че е изоставено. Ако кучето прояви агресия към детето, се опитайте да поставите граници между тях двамата, но без да наказвате кучето, разбира се ако е наранило бебето, то със сигурност трябва да го накажете подобаващо.

Вкусно с мама: Здравословни домашни близалки

Но при опит за доминация над бебето, покажете на четириногия, че не той е шефът вкъщи. 

Поддържайте лапите и козината

При появата на бебето, трябва да засилите хигиената на вашия любимец. Наблегнете на лапите, които трябва да миете след всяка разходка с шампоан. Задължително трябва да режете и поддържате къси ноктите на кучето, за да предпазите детето от наранявания при опит за радост от страна на кучето. Козината трябва да се поддържа поне през ден и космите да се събират и изхвърлят ежедневно. Тук прахосмукачката ще ви е от помощ и трети най-верен в дома.

Подгответе дома за съжителството

Още докато бебето е в корема, купете и монтирайте обезопасяващи врати към стаите, в които искате временно да ограничите вашия четириног да влиза. Не препоръчваме да го ограничавате в клетка, защото това ще предизвика още повече ревност, тъй като кучето ще усети, че е изместено от бебето.

До 30-и април може да подадете заявление за компенсация за деца, неприети в общинските градини

А вие не искате да предизвикате това чувство във вашия любимец, нали!? 

Не забравяйте ласките към четириногия

Грешка номер едно с появата на детето, както споменахме по-горе, е да игнорирате четириногия. Дори в еуфорията около раждане и изписване, вие не трябва да забравяте за него. Когато бебето се роди, носете от болницата пелени и дрехи, за да може кучето ви да се запознае с новия аромат.  Най-добре е да прекарате възможно най-много време с бебето и кучето едновременно, например да вземете кучето на разходки с количката, да дадете на кучето лакомства, когато бебето е наблизо, да погали кучето (дори и с крак в началото).

Ласките към кучето са изключително важни в първите месеци от изписването на детето. Не ги забравяйте!

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com