Ако вашето мъниче тепърва ще посещава детска ясла или градина и се чудите дали ще се разболява по-често, отговорът е … най-вероятно да. Това е така, защото малките деца имат достъп до множество различни инфекции и микроби, особено до такива, свързани с респираторни и стомашно-чревни болести.

Средата не е стерилна

Малките деца все още не са се научили да спазват добра хигиена, така че когато искат да кихат и кашлят, те го правят инстинктивно, без да се покрият, слагат постоянно пръсти в устата си и различни играчки, носът им капе неконтролируемо, докато някой друг не го избърше, лазят и пипат навсякъде. А това прави достъпа до бактерии и микроби много по-лесен и често срещан.

Дали ще ни връхлети поредица от настинки, болести или вируси, ако пак тръгне на градина?

Според педиатри ако едно малко дете се връща отново в детската градина след 6 до 12 месеца период на престой вкъщи, ще бъде по-застрашено от болести от децата, които не са спирали да ходят или са били с по-къс период на отсъствие.

Кои документи ще са ви необходими при подновяване на посещенията в ясли, градини и училища

Вероятно сте чували, че честото излагане на среда с повече микроби може да укрепи имунната система. Човек започва да развива по-голяма резистентност към инфекции с многократни експозиции, но това не означава непременно, че имунната система на човека е по-силна. При обичайните обстоятелства се раждаме с непокътната имунна система, но излагането на микроби и бактерии е необходимо в много случаи, за да може имунната ни система да адекватно да ни предпази от микробите, които могат да ни разболеят.

При децата излагането често на определени заболявания в ранна възраст изгражда имунитет към тези инфекции, така че по-късно те не влияят толкова силно върху организма.

В някои случаи излагането често на определени заболявания в ранна възраст изгражда имунитет към тези инфекции, така че по-късно те не влияят толкова силно върху организма ни. А до 6-годишна възраст децата изграждат имунитета си и чрез вирусни заболявания.

Според педиатри едно малко дете ще има между шест до осем инфекции на горните дихателни пътища, ако посещава всекидневно детска ясла или градина.


Как ще започне новата учебна година

Струва ви се, че детето се разболява по-често в периода, тръгвайки на ясла и градина и това е така, защото до момента то е било само вкъщи, предпазвано е от вирусни заболявания, а в детското заведение започва да общува с много деца и по-лесно да се заразяват едно от друго. Другият фактор е, че обикновено децата тръгват на детска ясла или градина, когато започне есента и когато се разпространяват най-много вируси, затова и често се сблъскват с тях още първата седмица, след като са посетили заведението.

Какво мога да направя, за да предотвратя поне една инфекция?

Най-важното е да научите децата е да мият често ръцете си в детската ясла и градина. Честото миене на ръцете може да помогне за ограничаване на разпространението на микроби до голяма степен.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com