Страната с една от най-дълбоката демографска криза в света е мястото, където жените раждат първото си дете най-рано в сравнение с останалите 26 държави в Европейския съюз. Това е България, където първото раждане става на средна възраст от 26.3 години.

Данните от 2019 г. разпространи Евростат в съобщение, в което се казва, че в съюза тенденцията е първото раждане да става все по-късно – средно на 29,4 години.

Най-голямата промяна е отчетена в Естония – за периода 2015-2019 г. средната възраст на родилките с първо дете се е увеличила с 1 година до 28,2 г. Следват Литва и Люксембург, а най-малката промяна е в Словакия и Словения (0,1 година).

Тези деца са герои

Италия е страната, където жените раждат най-късно за пръв път – средно на 31,3 години. Близо по този показател са Испания и Люксембург (31.1).

Късното родителство е характеристика на демографията в богатите страни. Съпроводено е с много рискове

Изместването на майчинството към по-късна възраст през последните четири десетилетия се наблюдава най-активно в много развити държави като САЩ и страни от Западна Европа, като Италия и Полша.

Една от причините е постигането на финансова сигурност – именно тя се посочва често от двойките като един от най-важните фактори в техните решения за родителство. Късото майчинство и кариерното родителство са две от спънките, които често младите майки дават като довод.

Защо казах “не” на антигенния тест на сина ми в училище

Преминаването към по-късно майчинство има важни последици на ниво население. То засяга негативно стойностите на периода на раждаемост, тъй като някои жени, които иначе биха имали дете в дадена година, са изместили плановете си за раждане на дете към обозримото бъдеще. Ако до преди 25 години средната възраст на раждане на първо дете е била 21, то сега е 27 години.

Друг факт за късното родителство е и, че деца, родени от по-възрастни двойки, по-рядко стават жертва на развод или неразбирателства в семейството.

Това се дължи на факта, че колкото по-рано родиш, толкова по-голям е шансът това да не е правилният човек, което от своя страна води до много други усложнения в семейството.

Защо не трябва да чакаш да имаш дете?

Забавеното в годините раждане предполага и по-голямо възрастово различие между поколенията, което от своя страна означава, че жените и мъжете имат деца по-късно в живота си и са по-малко склонни да оживеят, докато им се родят внуци в сравнение с по-младите родители.

Усложненията при бременността и загубата на плода са по-често срещани при по-възрастните майки. Честотата на спонтанни аборти, извънматочна бременност, както и мъртвородени деца бързо нарастват с възрастта сред жените в края на 30-те, категорични са множество проучвания.

Защо милениалите са свръхгрижовни и тревожни родители

И тъй като средната продължителност на живота се увеличава, житейските уроци на мъжете и жените се разтягат във времето и те узряват по-късно от своите родители. От тази гледна точка увеличението на броя на жените, които са без деца до 35 години и планиране да имате дете в бъдеще изглежда напълно в съответствие с тази тенденция.

Тези аргументи обаче се сблъскват с „неудобната биология“, тъй като има и ясна биологична и здравна обосновка за раждането на деца много по-рано, отколкото сме планирали.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com