За повечето от нас е същинско предизвикателство да балансираме между различните си роли – на родители, партньори, служител и още. Знаем всички “трябва”, но в края на деня често търсим пряк път към детето, когато чувстваме, че сме на ръба на изтощението.

И така, в забързания ден и в желанието си да дадем най-доброто на децата си, често прибягваме до лъскавите, светещи, пластмасови неща с батерии, които забавляват децата… за няколко секунди, преди да отидат на пода.

Хубаво е в такива моменти да си припомняме, че не вещите, а малките моменти на свързаност са много по-важни за отношенията в семейството, качеството на времето, което прекарваме заедно, и развитието на детето.

Приложението Tiny Games събира на едно място вдъхновение точно за тези моменти. Предлагам ви няколко идеи за игри от него, за които ви трябват само предмети от бита. Подходящи са за деца на възраст от 3 до 6 години и могат да се играят самостоятелно или семейно:

10 игри с предмети от бита

Предмет: закачалки

За тази игра са ви необходими няколко леки пластмасови закачалки и дълга връв. Идеята тук е елементарна – на висящата от високо връв трябва да се балансират закачалките. По-трудно е отколкото изглежда, а за малките деца изисква изключителна координация и планиране!

Предмет: кибритена кутия

Колко неща могат да се поберат в една празна кутийка от кибрит? Можете ли да познаете? Ще се състезавате ли с детето?

Безопасни ли са проходилките? Специалистите отговарят

Предмет: салфетки

Салфетките са чудовища, които детето не трябва да събужда докато спасява любимата си играчка – стъпва тихо и се старае да не стъпва върху тях. Или пък са камъни, по които трябва да стъпва, защото подът е лава. Вие решавате – и в двата случая балансът е ключово умение.

Предмет: стар вестник

Помолете детето да отвори вестника на някоя страница и да прегъне някоя страница, така че ъгълчето да допира буквата А върху отворената страница. Нека направи същото с друго ъгълче и буквата Б, върху същата страница. И така буква по буква, докъдето успее. А дали може да подобри рекорда си?

Предмет: щипки за пране

Вие сте “Кучето”, а детето – “Котката”. Щипките за пране са “Мишки”. Разпръснете щипките из стаята и изберете удобно място за скривалище на Котката – трябва да хване всички Мишки без Кучето да хване нея 🙂

Предмет: празна картонена кутия

В кутията поставете различни предмети и пробийте достатъчно голяма дупка за да може детето да пъхне ръка. Нека опита да познае какво е хванало.

Предмет: лед

Напълнете прозрачна кутия до половината с вода, замразете и поставете различни дребни предмети. Долейте вода и замразете отново. Дайте на детето сол, лъжици и други предмети, с които да размрази леда и да извади фигурките.

Предмет: кухненско фолио или стар вестник

Увийте частите на някой пъзел в кухненско фолио, поставете в кутия и оставете детето да тегли, разопакова и реди пъзела.

Предмет: гумени ластици

Гумени ластици могат да се нанизват на шишарка, туба от кухненска ролка или пък пластмасова бутилка.

Предмет: спагети

Извадете стари спагети и малко пластилин и насърчете детето да ги реди и свързва на масата. 

Ако все още не вярвате, че най-хубавите игри са без играчки, прочетете защо тази детска градина в Мюнхен решава да премахне всички играчки от помещенията.

А за дните, в които наистина не ви е до игри, си припомнете, че често приемаме за даденост това, че семейството се събира около масата за хранене през деня. А ползите от това са огромни. На най-малките помага с развитието на речта и речниковия запас – докато около масата просто си говорите за това как е минал денят ви или пък какво предстои; учи ги на обноски, търпение и сръчност.

Така че, седнета заедно около масата, запазете си този пост за друг път или пък си свалете приложението Tiny Games, с което тези и още стотици игри ще са ви винаги под ръка,