Жени Антова, детски психолог споделя повече по темата.

“За да се гарантира здравословното емоционално развитие на децата, е от съществено значение родителите да поддържат балансиран и внимателен подход към техните граници. Несдържаните изблици на емоции в публичността, могат да бъдат индикатор за прекомерно нарушени лични пространства в семейството.

Става въпрос за случай с момче и момиче в детска градина, на видима възраст 5 години, в който момчето гали и прегръща момичето, а не нея очевидно е дискомфортно и не предприема действия да покаже, че не желае да я докосват (кадрите не са споделени с причина да не засегнем нечии родители относно правата на децата им). Поведението, изразено от момчето, може да бъде тълкувано като неадекватно предизвикателство на социални норми и граници. В същото време, неоправданата сексуализация на детски приятелски отношения може да произтича от липса на адекватна любов и внимание в семейната среда”, споделя психоложката.

Изглежда, че момичето не се чувства комфортно в тази ситуация и предпочита да мълчи вместо да се защитава. Особено ако в семейството ѝ я учат да бъде “добра” и да се подчинява на околните. Поддържането на комуникацията с децата и насърчаването им да говорят за своите чувства са ключови за тяхното благополучие. Вместо да се насочва вниманието към забавление и видеозаснемане, родителите и възпитателите трябва активно да се ангажират с децата, като ги насърчават да изразяват чувствата си и ги учат кои са подходящите граници.

Родителите трябва да предоставят на децата достатъчно допир, топлина и подкрепа, за да укрепят връзката си с тях и да гарантират емоционалното им благополучие. Ученето на децата за личните им граници и насърчаването на защитата им са важни елементи в социалното развитие. Не допускайте нарушения от страна на други и сами не прекалявайте с нарушаването на границите на вашето дете. Приемайте “не” от децата с уважение, избягвайки натиск, срам, наказание или заплахи.

Активно се включвайте в сексуалното възпитание на децата, обяснявайки им кои докосвания са приемливи, нормални и безопасни.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com