От една уморена тридесетгодишна майка...

Скъпа тридесетгодишна мама, виждам те на улицата пред блока всеки ден, виждам те и в супермаркета, виждам те на детската площадка. Виждам те в детската градина, виждам те отново, качвайки се по стълбите в блока. И все уморена. Сякаш обикаляш около своята орбита. Понякога и ти ме виждаш и си разменяме по една малка и свенлива усмивка, която казва „Не мога да спра да си говорим, защото детето ми тича около крака ми, дърпайки ме на друга посока“, и аз ти кимвам, сякаш казвам „разбирам“.

По-често не ме виждаш обаче – преследваш малкото си дете по пътеките в супермаркетите, наблюдаваш го като ястреб, докато се изкачва по-високо, отколкото би искала, и тогава сърцето ти е свито, затова не виждаш никой друг.

Но такива сме майките на 30.. Нашият фокус е изцяло върху нашите деца, не защото сме несигурни или притеснени. Уморени сме. Ние сме разсеяни.

Нашите тела, облечени в анцузи, са с белези от раждането, а несвалените килограми, особено покрай корема, са прикрити с черни и широки блузи. А двайсетте? За какво ни бяха? Бяха за безсмислените срещи с мъже, безсънни нощи, литри алкохол.. Тези двадесетгодишните не забелязват какво им предстои в бъдеще. Дори не ни виждат. Или ако го направят, те се кълнат, че никога няма да бъдат нас.

Всичко е наред. И ние бяхме там.

Виждате ли, истината е, че ние майките на тридесетте сме се отпуснали, да живеем, да преследваме мечтите си. Дори да си измием косата…Ще спим, но само според графиците на нашите малки деца, така ли ще е вече? Косата ми няма да се мие толкова често, колкото ми се иска, но за какво ми е тази суетност? Коремни преси? Какви коремни преси? Ще избърсваме сополи, ще мием чинии и бъркотии от стените. Ще готвим непрекъснато от закуската до вечерята. А работата..за нея няма време. И по-добре даже.

Ще прекарваме часове с детето в банята и след това ще четем „само още една“ история за лягане, докато не се свлечем от леглото на малкото ни дете, заспивайки. Владеем добре езика на Paw Patrol, Sofia the First, Peppa Peg and Doc McStuffins и използваме споменатите герои безсрамно като заплахи, подкупи или като дигитални детегледачки, за да можем да се си вземем един душ.

Това е да си майка след късните двадесет. Не е лесно – и това е истината.

За още материали и новини следете Официалната ни Фейсбук страница – https://www.facebook.com/DetskiteGradini/

Посетети ни и в Инстаграм –https://www.instagram.com/DetskiteGradini

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com