‌Мира e майка на две прекрасни деца – Ирина на 4 и Мишо на 1 година, освен това е блогър. Покрай многото проблеми с адаптацията на децата в детските градини, започнала да се интересува от темата. “Исках привикването на моите деца да е нормално и без сериозни ексцесии”. Но как се стига до стъпката да създаде книгата “Адаптация към детската градина … за 30 дни”‌, вижте какво разказа тя за нас:

Мирослава, защо решихте да напишете детска книга за адаптацията?

Реших да напиша книга за адаптацията в детската градина по няколко причини. Първо, защото имам дъщеря, с която имам негативен опит от първата ѝ адаптация. Въпреки че бях чела и си мислех, че съм подготвена, имахме доста проблеми. Исках да задълбоча познанията си и да разбера къде сгреших, какво мога да поправя, исках да разнищя въпроса, защото ми предстоеше нова адаптация и не исках неприятните моменти да се повтарят.


Майки споделят най-ценните съвети и свои истории как са се справили с адаптацията в детската ясла и градина

Записах специализиран курс по темата, участвах в няколко уебинара от психолози специалисти по темата, прочетох и няколко книги. И си взех поука.

Толкова много ми хареса да чета и да изучавам това, че в крайна сметка започнах да уча психология

Изпробвах идеите и те сработиха. С дъщеря ми минахме още две адаптации и резултатът беше страхотен. Тествах метода и с дете на приятелка, която беше много притеснена, и тя остана много доволна. И най-важното – успокои се.

Сега съм в майчинство с второто ми дете и редовно прекарвам време на площадката с много майки. През цялото време чувам как те се притесняват за този момент, как са объркани, не знаят какво да правят и как да се готвят. Започнах да споделям с тях наученото и те ставаха по-спокойни. 

Освен това предстоеше нова адаптация с моята дъщеря. И реших, докато я правя, да напиша структуриран план с лесни стъпки за родителите – прости, конкретни и кратки. За да е забавно и леко представянето на детската градина за детето, направих така, че да улесня родителите още повече. Създадох задачи, с които запознаването с детската градина да се превърне в игра за родители и деца. Защото чрез играта нещата стават по-лесни, запомнящи се и приятни.

Какъв е вашият опит с нея?

Направила съм две адаптации с дъщеря ми по нея, като последната ми помогна да подредя и систематизирам всичко, така че да е лесно, без излишна информация, без губене на ценното време. По системата на книгата се адаптира и детето на моя приятелка, която беше в особено положение – цялото семейство беше в чужбина точно преди детето да тръгне на детска градина.

Какво представлява курсът по подготовка за адаптация в детската градина?

Покрай нея и нейните страхове допълних края на книгата с важна информация, с която родителите да станат по-подготвени и по-спокойни. Те ще знаят какво и защо се случва по време на адаптацията на детето им. Разказвам за моменти като: какви са психологическите етапите на адаптацията и какво се случва с детето ни, какво да казваме на детето си, когато твърди, че не иска да ходи на детска градина, какво да правим, ако някой обижда детето в градината и други подобни. Включила съм и лесен тест (за деца над двегодишна възраст), с който родителите да разберат как се чувства детето им в детската градина.

Как се случва една пълна адаптация за 30 дни?

Първото и най-важното условие за гладкото протичане е подготовката на майката

От това, което съм прочела и научила, знам, че тя е ключов фактор в добрата адаптация на детето. Затова и първият ден в книгата е посветен на майките. Задачата е те да си отговорят на различни въпроси, с които да осъзнаят промяната, пред която самите те са поставени. Така ще им е по-лесно да се подготвят. След това постепенно в книгата обръщам внимание на най-важните аспекти от подготовката, а именно: да запознаем детето с всичко, свързано с детската градина (обстановка, възпитатели, режим и много др.); как да се разделя детето с родителя; на какви игри да играем по време на подготовката и на какво да обърнем внимание в тях.

Каква е ролята на учителите в нея?

Смятам, че ролята на учителите е ключова, защото те стават гарант за безопасност за детето и правят средата в детската градина приятна и притегателна

За съжаление, много рядко знаем предварително кои ще са учителите на детето ни. Затова в книгата ми “Адаптация към детската градина… за 30 дни” наблягам преди всичко на това как родителите да подготвят себе си и детето си. Разбира се, има ден, посветен на учителите в нея. Там се говори на какво да обърнем внимание за различните възрасти (има значение дали детето ще е под 3 или над 3 години) и как да направим контакт с тях. 

5 лоши родителски черти, които ще навредят на вашето дете в дългосрочен план

Как се случва адаптацията във време на пандемия?

Сложно, но не невъзможно. Всичко отново е въпрос на добра подготовка на родителя и детето. И, разбира се, зависи и от детската градина. 

Аз лично го изпитвам на мой гръб в момента с дъщеря ми, която започва тази есен нова адаптация в нова детска градина. Подготвяме се, запознаваме се с новото място по плана в книгата. Но, за съжаление, ситуацията не е както преди и сега няма ден на отворените врати, което е пречка. Друга спънка е гъвкавостта и натиска от страна на системата, учителите и директорите, които са убедени, че ако детето не плаче в детската градина, всичко върви по мед и масло и може да се оставя за цял ден от първата-втората седмица. Много деца задържат емоциите си и после избухват или се затварят в себе, започват да не спят добре, да не се хранят вкъщи… И родителите не знаят какво да правят. Затова подготвям и допълнение към книгата, което ще подарявам на майките, които са решили да тестват системата ми и споделят за нея в стори в инстаграм. В него ще има трикове как да се справим с натрупаното напрежение и емоции по време на адаптация.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com