И тази нова учебна година дойде, лятото се изниза сякаш за секунди. А притеснените майки, които за първи път пускат децата си на детска ясла или градина, са със свити сърца и затаен дъх какво да очакват от първия ден, първата седмица, първия месец там. Това е цялостен период, както за вас, така и за детето. Но в този момент са ви нужни полезни съвети за адаптация, истории на други родители и куп неща, които да прочетете, за да се успокоите, че не само при вас е имало притеснение, не само при вас ще има плач или пък няма да има, а ще има радост. Вижте историите на тези майки, които решиха да откликнат на нашата покана и да разкажат как са минали през този период на адаптация или как мислят да минат тепърва. Приятно четене 🙂

Ради от Radostna Mama -„Фен съм на ранното пускане на ясла и го прилагам и на двете ми деца“

Ради от Radostna Mama е събрала над 20 трика и хитрини за лесна адаптация, които е приложила и при двете си деца.

„Представете си, че вие сте около 30 г, говорите, работите и имате право на избор за всичко. И сега някой идва, взема ви, облича ви с дрехи по негово желание, закарва ви с кола в нов офис, оставя ви стая с хора и си тръгва. През това време никой не ви е обяснил, че започвате нова работа, че ще е в нов офис, че ще имате нови колеги и нови задължения там. Да, вие можете да говорите и да попитате, да се възпротивите или поне да полюбопитствате, но с вашите деца преди 2 години се случва почти същото, с тази разлика, че те не говорят и всеки път като се възпротивят, вие ги грабвате и заминавате.

С този безумен пример искам само да кажа колко важно е да ГОВОРИТЕ на вашите деца.

Да им обясните къде и защо отиват, какво ще им се случи там и най-вече, че вие ще ги вземете каквото и както и да се случи. Светът да свърши, вие ще си вземете детето от ясла, защото го обичате“. Тя споделя и, че „вместо градина и ясла, тя ползва нарицателните

“при децата”, “при играчките”, “при трите прасенца от кукления театър”, “където лелите много гушкат” и така до безкрай. Това създава усещане за хубави моменти, които детето е имало или свързва с игри и радост.

Последвайте я за още истории и съвети – https://www.facebook.com/radostnamama https://www.instagram.com/radostna/

Игра напук: площадки от боклук

Какво ни разказа Ели Мантовска, консултант и обучаващ от Сладки думи :

„Да изградим максимално реална представа за градината“

„Всички говорят за адаптацията в детската градина през погледа на детето. Аз също подготвях сина си Мартин. Но не направих кой знае какво, за да подготвя себе си. Ще споделя накратко какво ни беше полезно за Мартин, но ми се ще да се спра и на моята (закъсняла) подготовка. 

Мартин е третото ми дете. Сестрите му са близначки и тяхната адаптация протече почти неусетно. За да го подготвя за започване градина, посещавахме месеци преди това различни занимания за майка и бебе (музика и четене във ФоксБуукКафе и Ателие за мама и бебе при психолози). 

Прочетох и книгата „Малкото училище – голямото начало“ на Мириам Сежер. Дискутирахме я във Фейсбук групата Читателски клуб Детето и ние заедно с други книги за адаптация и прецених, че ще ми е от полза. Много ми помогна най-вече с идеята да изградим максимално реална представа за градината и ритъма й, без твърде много да предаваме нашите спомени или чувства. 

Стараех се да подкрепя Мартин в общуването с другите деца как да се редуват за играчки, какво да каже, ако иска да вземе/не иска да даде играчка, как да търси помощ от учителките, ако нещо му е трудно. Прочетохме много детски книги за започване на градина. Но най-големите ми помощници бяха другите деца – сестрите му и техни приятели, които пред него разпитвах за градината. Както и ролевите ни игри с кукли по ситуации, които вероятно ще му се случват там. Ходихме заедно до градината, за да я видим още 4 месеца по-рано (2 пъти бяхме вътре и няколко пъти я видяхме само отвън в извънработно време). 

Относно моята подготовка: нямаше такава, може би единствено книгата на Мириам Сежер донякъде ми напомни да помисля и за моите чувства. Вероятно понеже Мартин е последното ми дете, тази раздяла се оказа много трудна за мен. Баща му го води и взима  – съзнавам, че това е лукс и привилегия, за която съм много благодарна. Сутрин Мартин плаче и ни моли да не ходим (пиша това на 3тия му ден) и това ми къса сърцето. Но баща му е по-твърд и последователен от мен и успява да го успокои и предаде на учителките без много рев.

Последвайте я за още истории и съвети – https://www.facebook.com/5pod5/ https://www.instagram.com/5pod5


Маргарита от Mommy’s Secret World споделя в клипа си повече подробности за процеса при нейния син Влади – https://www.youtube.com/watch?v=706PKJ3e70E

“С наближаване на първите учебни дни за мъниците в ясла/детска градина, се увеличава и притеснението на родителите. Миналата година по това време бяха първите дни на Влади в яслата. Бяха трудни, различни и изпълнени с много емоции за него и за мен. След адаптацията му записах клип с това, как преминаха първите му дни и седмици в яслата, за да мога да съм полезна и на други мами в същото положение. Една година по-късно смело мога да кажа, че Влади много израстна. Все по-лесно преодолява срама си от общуването с непознати деца, а в градината си е намерил много приятели. Пее, танцува без срам, играе с децата и изпълнява всички задачки с голямо желание. Тази година той ще продължи да посещава същата градина и ще си спестим нова адаптация, но за всички вас, на които им предстои, споделям видеото ни от миналата година. То е базирано на личен опит и преживявания.”

Последвайте я за още истории и съвети и истории – https://www.facebook.com/MommysSecretWorld https://www.instagram.com/mommys_s_world/

Маги от 1 мин мама ни дава три конкретни съвета как да помогнем на детето с адаптацията:

Запознайте детето предварително с какво ще се случва в детската градина по график

Още при записването в градината попитайте какъв е дневният режим там. Разпитайте подробно в какъв ред се случват заниманията (уроци, игра навън, хранене и т.н.). Започнете да говорите на детето за как се случват там нещата. 

Без лъжи и нереални представи

Ако не сте сигурни какво ще се случи точно, по-добре не казвайте нищо на детето. Така ще избегнете то да се почувства излъгано и съответно да загубите доверието му. Това автоматично изключва и някои от предлаганите на пазара детски книжки. Създаването на лъжливи желани представи за какво ще се случва, след сблъсък с реалността води до разочарование и още по-голямо нежелание за ходене в детското заведение.

Научете детето да общува с другите деца

Най-полезното умение, което може да развиете в детето и което наистина ще му е от полза при посещението на детска градина, е как да общува с другите деца. Ако то умее това, бързо ще се запознае с другите и ще се заиграе.

Последвайте я за още съвети – https://www.facebook.com/1minmama https://www.instagram.com/1minmama/


Кои документи ще са ви необходими при подновяване на посещенията в ясли, градини и училища

Александра Джандева в своя блог разказва забавен диалог между сина си и близнаците: „Децата знаят, че в детската градина “не се хапе””

Борко, едно от трите деца на Алекс, ще бъде на градина в трета група, а близнаците Петър и Маги ще тръгнат за първи път на ясла. Как се готви Алекс за това, вижте в нейния разказ:

„Не сме чели специални книжки, баткото пое инициативата сам и периодично обяснява какво правят децата там и колко е забавно.  Напоследък Маги ни препитва по домова книга кой ще дойде с тях. Борко търпеливо обяснява, че “майките и татковците” са до вратата, а тези дни им каза, че в детската градина децата не се хапят

Единственото нещо, за което положихме съзнателни усилия е да помогнем на Петър и Маги да са по-самостоятелни и до голяма степен успяхме. Затова, от няколко седмици непрекъснато изтъквам как в градината децата сами се хранят, обличат, мият ръчички и т.н. Това го преговаряме по цял ден и така държим темата непрекъснато актуална. Освен това, ние живеем до градината и редовно гледаме другите дечица как играят. На думи, и двамата много искат да идат при тях на площадката. 

С Борко е по-лесно – той просто иска да тръгне на градина в любимата си група и да се спаси от “скуката” у нас с двете “бебета”

Последвайте я за още истории и съвети – https://www.facebook.com/dzhandeva/ https://www.instagram.com/aleksandra.dzhandeva

Криси от Майките споделят от позицията си на родител и на учител в детска градина: “Силното идеализиране на средата в детската градина не е от най-печелившите стратегии”

“Адаптацията в детската градина е тема, която разглеждам и ме вълнува вече повече от 10 години – като студент по педагогика, като учител, а сега и като родител. През годините вижданията ми много се промениха, навлизайки във всяка нова роля. Ако в началото имах идеалистично виждане и неразбиране защо процеса е комплексен, в ролята ми на учител видях, че няма формула, която да работи за всички деца. Това са моите топ 3 съвета за лесна адаптация на детето в детската градина”:

Разпитайте за дневния режим на учебното заведение, което детето ще посещава – Отбележете си кога е време за хранене, игра, почивка – в детските градини често това са фиксирани часове. Започнете целенасочено да прилагате режима на детската градина още у дома! Преместете следобедната почивка, обяда и опитайте да ангажирате детето целенасочено
с игри и занимания у дома – 5 мин четене на книжка, целенасочени сензорни игри.

Подгответе адекватен гардероб за детето – Нека дрехите, които му изберете са удобни и детето успява да се облича само (с минимална помощ от възрастен според възрастта му). Обърнете внимание на това да нямат копчета, връзки, премятания и каишки или пък да са твърде сложни за обличане. Винаги са добра идея дългите потници/тениски, които ще покриват кръста и корема на детето, дори да се разгащи по време на игра. Започнете да окуражавате детето да е по-самостоятелно с ежедневния си тоалет, още у дома – миене на ръце, обуване на обувки, слагане на шапка.

Покажете подкрепа и увереност, че детето ще се справи отлично в първите дни на адаптация – Сутрин не го отпращайте с притеснение. Децата са силно свързани емоционално към родителите и дори да не изпитват дискомфорт майчините сълзи могат да ги разколебаят. Вместо това говорете колко е важна задачата им да посещават детска градина, как това ще им помогне да спечелят нови приятели, ще им донесе нови положителни изживявания и ще носи радост не само на тях, но и на цялото семейство.

Последвайте я за още съвети – https://www.facebook.com/newmommybrand https://www.instagram.com/brand.newmommy/

Запомнете обаче, че твърде силното идеализиране на средата в детската градина не е от най-печелившите стратегии.

Не забравяйте да формирате у детето реалистична нагласа за това, което го очаква, за да не остане разочаровано и с усещането, че е излъгано. Дайте им цялата си любов и подкрепа и започнете новата учебна година с позитивна нагласа.

Ани от MamaLesson – Just Mama – „Ако плаче да е защото не иска да си тръгва от яслата“

Ани от MamaLesson – Just Mama споделя, че на 15 септември с бодра стъпка дъщеря ѝ София ще влезе в образователната система за пръв път. За сега всички в семейството са положително настроени и чакат следващата сряда с нетърпение. 

„Основното, към което се придържам, е често да споменавам яслата с добро, да разказвам какво се прави там, без да преувеличавам. Но още през май казахме на София, че е спечелила голяма награда – да посещава ясла. Заведохме я да я види и ѝ обяснихме какво се прави там. Напазарувахме заедно нещата, които ни изискаха, ходихме на родителска среща заедно, често минаваме покрай яслата и разговаряме с децата и персонала. Опитвам се вкъщи да спазваме подобен режим, като този в яслата. Надявам се адаптацията да премине лесно и ако плаче да е защото не иска да си тръгва от яслата“.

Последвайте я за още съвети –https://www.instagram.com/mamalesson_justmama https://www.facebook.com/mamalesson

Депутатите увеличиха парите за майчинство през втората година

Елеонора от Innerlab ни споделя каква е разликата между кооперативите и държавните детски градини

“Две от основните разлики между кооперативите и държавните детски градини са броят на децата и периодът на адаптация. На повечето места има между 7 и 10 деца на възраст 1.7-5 години, всяко от които минава плавен период на свикване с новата среда при постъпването.

Защо някои хора предпочитат кооперативите?

Основно заради средата и възможността за контрол. Ако не сте от тези, които биха искали да знаят из основи какво се случва в градината и да са отговорни за всяко решение – то кооперативът не е за вас. Средата, близка до семейната, има важна роля – ритуалите не се различават от тези вкъщи, което е бонус при адаптацията. Все едно сте завели детето си при близки приятели. Ако то обича да ходи по чорапи, а не с пантофи – така да бъде. Ако днес иска да си донесе играчка, няма проблем, стига да е готово да понесе последствията – някой да пожелае си играе с нея, да бъде загубена някъде по трасето и тн. Обикновено съотношението възрастни-деца в кооперативите е 1:5, което означава, че учителите могат да обърнат нужното внимание на всеки поотделно. Създава се стабилна емоционална връзка. Малките групи позволяват и гъвкавост на педагогическата програма.

Повечето родители, които са членове на родителски кооперативи, вярват в принципите на привързаното родителство. Също така вярват, че децата трябва да се стимулират да бъдат самостоятелни и да поемат отговорност от ранна детска възраст. 
В кооперативите децата се учат да спазват правила, но и имат право на свободен избор – с какво да играят, дали да ядат само салата или да им сипят три пъти от основното, как да постъпят в дадена ситуация. В кооперативите децата са на различни възрасти – обикновено от 1.7 до 5г, което позволява на малките да се учат от големите и обратното”. 

Последвайте я за още съвети – https://www.facebook.com/MyInnerLab

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com