Автор – Йоанна Рачовска – сертифицирана дула и обучител за раждане към Childbirth International (CBI). Майка на 4 деца, две от тях родени естествено след 2 секцио. Тя активно подрекрпя настоящи и бъдещи майки и семействата им от 2009 година: първоначално като доброволен помощник за кърмене, а по-късно и лидер-консултант по кърмене в Ла Лече Лига. От 2015 година работи в подкрепа на ественото, удовлетворяващо раждане и ВБАК (вагинално раждане след секцио). Менажира две групи – „Раждане във Варна“ и Раждане с дула във Варна и организира месечните срещи за подкрепа

1. Искаме ли да знаем пола на бебето?

Някои двойки решават да НЕ научат пола на бебето преди раждането, за да изживеят Iи очакването през бременността, и момента на раждането с повече емоция. Освен това реакциите на околните когато кажеш, че си решила да НЕ научаваш пола на бебето, са много забавни (от пълен шок до странно примирено кимане с глава… личен опит;).

2. Как ще се подготвя за раждането?

Имаш различни опции:

  • да не правиш нищо и да оставиш нещата да се случат както ще се случат. НЕ ти го препоръчвам, защото в този случаи оставяш важни решения в ръцете на непознати.
  • да гледаш безплатни лекции онлайн и присъствено. Също НЕ ти го препоръчвам като единствен подход, заради очевидната цел на тези лекции: маркетинг и продажби, в някои случаи на продукти, които вместо полезни, могат да са вредни. Например: рекламите на адаптирани млека застрашават кърменето.
  • да четеш книги и сайтове, посветени на темата.  Моля избери такива на автори, които имат близки до твоите разбирания за раждането.
  • да посетиш курс. Тук си позволявам да препоръчам платен курс, воден от лекар, акушерка, дула или обучител за раждане. Ключовата дума е «платен». Значи фокусиран върху теб и твоите нужди, а не върху нуждите на спонсор или рекламодател.

3. Дали многократните пелени ще са подходящ избор за вас?

Много майки дори не знаят, че има вариант да ползват многократни пелени от плат. Те се перат и така една пелена може да се ползва с години. 

На пръв поглед изглежда по-трудно, но всъщност е доста забавно. Пелените са много красиви, има най-различни модели и варианти. И също, особено ако планираш да имаш още деца, са и доста изгодни. Струва си да разгледаш какви са опциите.

4. Искам ли да кърмя? И логичният след него: как ще се подготвя за кърменето?

И не, подготовката не включва търкане на зърната с груб плат, или пък купуване на помпа и други аксесоари. Основната подготовка за кърменето се случва чрез информиране, като отново е много важно да подбереш източниците си. Обърни внимание какви реклами има там, където черпиш информация; ако се рекламират шишета, биберони, помпи, вероятно в микса има доза реклама.

5. Какви са ползите от носенето на бебето? Кой консултант по бебеносене е най-близо до мен?

Бебеносенето (т.е. носенето на бебето в носилка: слинг, ергономична раница и техните вариации) помага на много майки в периода след раждането да се чувстват по-свободни и уверени, а на бебетата да са по-спокойни и доволни. Можеш да проучиш и да направиш консултация още преди раждането. Лично аз не мисля, че е добре идея да се купуват носилки предварително, или да се подаряват такива. Разнообразието е огромно и при положение, че могат да се наемат за пробен период от библиотеките за слингове не си заслужава да рискуваш да си вземеш нещо неудобно или непрактично за вашата ситуация.

6. Искам ли да имам подкрепа от дула в подготовката си за раждането и кърменето? А в следродилния период?

Дулите са немедицински специалисти, които са обучени да оказват подкрепа и дават инфрмация на бременни жени, както и на наскоро родили майки. Повече за нас можеш да прочетеш тук.

7. Предишното ми раждане е със секцио. Имам ли варианти за нормално раждане този път?

Ето тук можеш да видиш какво зная аз по темата от личен опит и проучвания, а тук можеш да намериш разкази на жени от цяла България, родили нормално след секцио.

8. Правилно ли и изчислен терминът ми? Ако да, колко време след термин ще съм спокойна да изчакам спонтанно раждане? Ако не, лекарят ти знае ли?

Важно е очакванията  и плановете  за раждането да се базират на реално изчислен термин. Грешка може да стане при по-ранна или по-късна овулация или нередовен цикъл, например. Имай предвид, че в последните месеци при ехографски преглед компютърът изчислява прогнозна дата на раждане на база теглото на бебето, но това не е водещо. Важен е терминът, изчислен спрямо цикъла ти или на ехограф през 12 г.с.

9. Важно ли е за мен да се отложи клампирането на пъпната връв (възможно е и при секцио)?

Тъй като това все още не е практика в повечето наши родилни отделения, ако отложеното клампиране е приоритет за теб, то е важно да обсъдиш предварително с екипа си своя избор.

10. Държиш ли да не бъдеш разделяна от бебето след раждането?

Виж коментара към точка 8… за съжаление важи и тук.

11. Кой и как ще ми помага след раждането с домакинството, за да имам време за почивка и спокойно да мога да се посветя изцяло на бебето поне през първите 6 седмици?

Моля те не се усмихвай снизходително на този въпрос. Подготви се съвсем съзнателно и целенасочено да си фокусирана изцяло върху бебето и възстановяването си в този период. Нека околните се включат с всичко друго: от изхвърлянето на боклука, до чистене и готвене. Заслужавате го: и ти, и бебето!

На линия съм ако искаш да обсъдим някой от въпросите по-задълбочено. Йоанна

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com