„Жената цял живот ще помни начина, по който са се отнасяли с нея по време на раждането“

Това е един от любимите ми цитати на Айна Мей Гаскин: една от най-известните съвременни акушерки, автор на книги за раждане, кърмене и акушерство. 

Накратко, дулите помагат на жената да изживее и запомни раждането си като позитивно преживяване.

Ето как точно го правим

Всяка дула е специално подготвена да осигурява емоционална и физическа подкрепа по време на бременността, раждането и периода след това. Нашата основна цел е жената да се чувства уверена и удовлетворена. Ние даваме на жените и партньорите им (а понякога и на други техни близки, често бъдещите баби) информацията, от която се нуждаят, за да направят информиран избор на всеки етап от пътешествието към и с бебето си.

Обикновено започваме да се срещаме с бъдещата майка няколко месеца преди раждането. Виждаме се няколко пъти, за да се опознаем. Говорим си за нейния предишен опит, за страховете и притесненията й, за начина, по който си представя и би искала да се случат раждането и периода след него. Случва се дулата да ‘отвори’ някои врати, които до този момент са били затворени за жената: тоест да насочим вниманието към идеи и информация, които до този момент тя не е имала.

Крайните решения обаче винаги са на майката. Всяка дула подкрепя изцяло изборите на своите клиенти. Тук отварям скоба, за да уточня, че дулите имат клиенти, а не пациенти. Ние не сме медицински специалисти и не извършваме медицинска дейност. Ние даваме информация и осигуряваме подкрепа. От нас няма да получите съвети в смисъл: направи това, не прави другото. Дулите са обучени да разясняват опциите, без да агитират за един или друг избор или да казват на жените как да постъпят. Ние сме до тях, а те правят своите избори.

Да се върнем на раждането. По време на раждането, дулата остава постоянно до майката. В началото могат да прекарат известно време в дома на жената.  Там често основното, което се случва, е разсейване докато вече няма как жената да се разсее от случващото се с тялото й. С напредването на раждането дулата може да предложи и приложи различни начини на обезболяване: дишане, отпускане, масажи, движение и други. И пак отварям скоба: раждането напредва, дулата подкрепя, а родителите сами преценяват кога е време да тръгнат за болницата. Дулите знаят кои са обичайните признаци за това и ги разясняват подробно, но решението си остава на семейството. В оптималния вариант, който вече е възможен на някои места в България, дулата придружава жената и в болницата и остава с нея обикновено 2-3 часа след като се роди бебето, за да помогне за добрия старт на кърменето. Там, където това не може да се случи, дулата остава във виртуален контакт с майката и бащата, за да продължи да им бъде опора, доколкото е възможно.

В условията на пандемия открихме и изцяло виртуалната подкрепа. Оказа се, че това също е работещ вариант за много случаи и помага на жената да се чувства разбрана и подкрепена, дори и да няма възможност за физически срещи и присъствие на дула в болницата.  

Завършвам с една проверка на наученото от дотук изложената информация… И така:

Колко дули са необходими, за да сменят една крушка?

Ето и верния отговор: всъщност, ние няма да сменим крушката Ви. Ние ще Ви насърчим да я смените по начин, който чувствате, че е подходящ за Вас. Можем да обсъдим различни методи за смяна на крушки и да Ви помогнем да направите план за смяната на Вашата. Ще предложим емоционална и физическа подкрепа и насърчение по време на целия процес на смяна на крушката: от покатерването на стълбата до включването на осветлението. Вашата крушка, Вашият начин. *

*по идея на Christi Timble

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com