прием в общински ясли и градини в София

Текст на Д-р Таня Андреева, Педиатър, Детски ревматолог

Инфекциите на горните дихателни пътища са най-често срещаната група от заболявания във възрастта между 1 и 6 години. При малките деца инфекцията рядко се локализира само в носа, фаринкса или тонзилите. Затова често използвани са термините ринофарингит и тонзилофарингит, а в англоезичната литература се използва общото название Common cold. Основният причинител на повечето инфекции са вирусите – веднъж попаднали в лигавицата, те водят до процеси на възпаление и обилна секреция, което родителите определят като хрема, затруднено и шумно дишане. Често се наблюдават и повишена температура, неспокойствие, отказ от храна.

Възпалението на ларинкса (остър ларингит) е често срещана вирусна инфекция, проявяваща се остро, обикновено през нощта, с пристъпна лаеща кашлица. Инхалациите с физиологичен разтвор и извеждането на студен влажен въздух облекчават бързо това тревожно за родителите състояние.

Други чести вирусни инфекции са грип А, бронхиолитът, ротавирусният гастроентерит.

Често срещани са още варицелата и скарлатината. В момента има високо разпространение и на двете. Варицелата е заразно вирусно заболяване, което протича с висока температура и обрив във вид на мехурчета, изпълнени с течност, а при инфектирането им – с гноевиден секрет. Може да протече и със значителни усложнения, а имунитетът на децата след преболедуване се потиска за следващите 3 месеца, поради което в много страни ваксината против варицела е включена в имунизационния календар. От няколко години и в България има ваксина и можем успешно да предпазим детето. Скарлатината има бактериален причинител – Бета-хемолитичен стрептокок група А. Започва с висока температура, гнойна ангина, „малинов език” и характерен обрив. Провежда се задължително антибиотично лечение.

Много майки се оплакват, че хремата и кашлицата са постоянни. Когато детето няма други оплаквания, те го пускат на градина, защото „детето не е болно, просто е със сополи“…

Лечението на хремата в детска възраст изисква период от поне 8-10 дни за възстановяване на лигавичния епител. Не напълно възстановените бариерни функции и цялост на лигавицата са предпоставка за повторно заразяване и наслагване на бактериална инфекция. За съжаление, повечето родители нямат възможност да отсъстват дълго от работа, принудени са да водят децата си недоизлекувани в детските градини, което крие риск за заразяване както на другите деца, така и за повторно заразяване на тяхното собствено дете.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com