Много хора, които все още нямат дете, си казват: „Ще отгледам следващия президент на тази страна или следващия главен изпълнителен директор на Apple”. Не винаги обаче е толкова лесно. Децата ви ще имат шанс да процъфтяват, когато видят вашия добър пример и ги оставите да бъдат себе си, а това се оказва най-трудната част за родителите в наши дни.

Как можете да попречите на детето си да достигне потенциала си и да бъде следващия президент? Вижте 5-те лоши родителски черти, които ще навредят на вашето дете в дългосрочен план

Не позволявате на детето си да взима само решения

Често на лидерите се налага да взимат решения, които могат да засегнат много хора. Когато оставяте детето си да реши дори и най-малкия казус или въпросителен пред себе си, дори в ранна възраст, това му дава шанс да стане независимо и да поема рискове. Когато преживее неуспех или вземе грешно решение, детето ще знае, че не е имунизирано от взимането на грешни решения, няма да получава всичко наготово и ще знае как да се справи с това в бъдеще. Разбира се, родителите не обичат да виждат как детето им се бори или се проваля. Но решението на даден казус не означава, че детето трябва да поеме последствията, които идват с него.

Девет детски физиономии при хранене, които всеки родител трябва да знае какво означават

“Децата трябва да паднат няколко пъти, за да се научат как да стават”

Вие сте твърде нетърпеливи и не оставяте детето само да се справи с дадена ситуация

Виждате как вашето мъниче се мъчи да си налее чаша вода или ставате свидетел как друго дете го тормози на детската площадка. Какво бихте направили? Предполагам да се намесите. Когато се намесваме бързо, за да разрешим дадена ситуация и прекаляваме с помощта към децата си, премахваме необходимостта те да се справят с трудностите и да решават проблемите сами. Колкото повече детето ви мисли как да се справи, кое да избере, разочарова се и изпробва различни начини да реши казуса, който е възникнал, толкова повече се превръща в голямо и мислещо дете. Една от най-важните черти на лидера е способността да решава проблем. Това също върви ръка за ръка с постоянството за преодоляване на препятствията.

Така че, не бързайте да се притичате на детето с молба за помощ „нека мама го направи вместо теб“.

Не давате на детето си достатъчно възможности за социализация

Ключът към способността да влияете върху другите е да имате междуличностна интелигентност. Да можеш наистина да оцениш силните страни, личността и мнението на другите е жизненоважна част от лидерството. Уверете се, че детето ви прекарва време с деца на неговата възраст. Социалните умения са изключително важни, затова накарайте децата да ги практикуват все по-често, да се съсредоточат върху приятелите си, без технологиите да ги разсейват, да осъществяват чест зрителен контакт, да споделят идеи, да изслушват гледните точки на други деца и да показват уважение към тях.

Дали моето дете ще се разболява по-често в детската градина?

Трудно ви е да му кажете „не“

Лидерите знаят как да се справят с отхвърлянето и разочарованието и знаят кой е правилният начин да настояват за нещо, в което вярват или което силно искат, без да изглеждат жалко. Разглезените деца, които получават всичко, което поискат, стават и разгледани възрастни. Децата ви ще преодолеят разочарованието от това да не получат поредната близалка, но няма да преодолеят лесно дългосрочно последиците от това да бъдат разглезени големи хора. Затова им кажете „не“ или „не сега“ и ги оставете да се борят за това, от което наистина имат нужда или да се научат на търпение, за да го получат. Чудесна първа стъпка към отглеждането на лидер е да научите детето си как да общува ефективно с вас и как да иска и да получава. Това включва качеството да се научите да бъдете категорични и да отказвате, без да сте агресивни.

Прекалено много диктувате живота му

Лидерите са мечтатели. Те имат цел и със собствената си страст помагат на другите да постигнат и тяхната. Позволете и подкрепете детето си да следва собствените си интереси, дори ако в началото ви изглеждат странни. Ако детето ви не иска да е математик, както вие искате, но няма търпение да се яви на прослушване в училищната пиеса, помислете дали не сте сбъркали с преценката какво да следва детето ви.

То ще бъде по-мотивирано, ако следва сърцето си.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com