Как да се подготвите за първия ден в детската ясла или градина? Повечето родители се чувстват сякаш изоставят детето си, страхуват се, минават им през ума всякакви неща, както лоши, така и добри, не знаят какво да очакват от детето, нито от учителката и това ги подлудява. Звучи ли ви познато? Затова ви даваме няколко съвета как да организирате тръгването да градина емоционално и за вас, и за детето, така че процесът да е успешен и спокоен.

Насърчавайте независимостта

По всяка вероятност първият ден в детската градина на вашето дете няма да бъде изненада за никого. Ще сте го планирали и ще сте се подготвяли за този момент със седмици, ако не и с месеци. Част от подготовката ви трябва да включва именно обучение за независимост в ежедневните рутинни дейности.

Дори в най –добрата детска градина в света няма как да обърнат на вашето дете внимание, равностойно на вашето.

Затова колкото повече неща от ежедневието вашето дете може да прави самостоятелно, толкова по-лесен ще бъде преходът му към детската ясла или градина. Направете услуга на детето си и му помогнете да се научи само да играе, само да се храни, само да си мие ръцете и т.н.

Практикувайте ритуала на разделянето

Раздялата с детето ви ще се случи веднага щом го заведете в детската градина. А това може да се отрази много стресиращо върху детето ви, ако то не е подготвено за момента. Затова практикувайте ритуала на разделянето за кратки периоди. Уговорете някого, на когото имате доверие, да гледа вашето дете за няколко часа, докато вие излезете за малко. Или пък излезете и оставете детето на бащата. Нека свиква, че мама го оставя за малко, а след това се връща.

И така няколко пъти, за да приеме, че винаги ще се връщате след отсъствието ви.

Ако детето ви има тревожност при раздяла с вас, практикувайте кратки периоди за отделяне един от друг от време на време само за около 30 минути. Тъй като с всеки момент те стават все по-независими, удължете времето, в което да се разделяте.

Изградете вълнение в детето си

Първият ден в детското заведение на вашето дете не трябва да бъде изненада за него. Обяснете му какво ще се случи през следващите седмици, но с емоция, хубава емоция. Говорете с детето ви за всички забавни неща, които ще може да прави в детската градина: игри, рисуване, срещи с нови приятели и пеене на песни. Опишете детската градина по привлекателен начин, така че те да се вълнуват да я посетят, но и не я описвайте нереалистично, за да не предизвикате разочарование.

Създайте навици

Детските градини не могат да се грижат за индивидуалния график на всяко дете. Затова трябва да научите децата на рутина и да коригирате поведението им първо у дома, преди то да се сблъска с общия график през първия му ден в детската градина. По този начин то ще е напълно подготвено. Графикът за хранене и сън са двете основни неща, които трябва да изградите в ежедневието на детето ви. Просто се уверете, че го правите постепенно, в противен случай ще срещнете офанзива.

Не се връщайте, не подслушвайте и не го успокоявайте

Фундаменталната грешка на повечето родители е, че оставяйки детето в първия му ден в яслата или градината, се изкушават и да надникнат вътре в стаята, да слухтят дали то ще плаче на тръгване, и да го утешат, ако плаче. Искате да надникнете само няколко минути през позореца дали всичко е наред, за да се уверите, че детето ще се приспособи към новата си среда бързо? Недейте!

Това само ще затрудни вашия син или дъщеря да приемат ситуацията. То ще знае, че мама е там и се връща ей сега, тъй като казвайки му чао, вие после се появявате, а това обърква детето.

Връщайки се в детската градина вие признавате, че сте несигурни спрямо тази крачка. А дали искате да сте такива?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com