Деца на борда е инициатива, стартирана от две майки на малки деца – Радослава Митрова и Милена Захариева, които не успяват да се примирят с гледката на родители, които качват децата си в колата, без да ги поставят в детско столче, да закопчаят коланите им или ги возят в некачествени и несигурни столчета

За последните 3 месеца Ради и Милена са помогнали лично на над 80 родители да осигурят сигурност на детето си в колата, като са им дали индивидуални съвети и насоки за избора на подходящо за детето и колата им столче или са ги посъветвали как да се справят с негодуванието на детето на път.

Нестандартните играчки на стандартните деца -Mama lesson edition

Сега, когато епидемичната обстановка ограничава значително възможностите за посещения на магазини и разговор с консултанти там, повечето родители пазаруват предимно онлайн, дори когато става дума за столчета за кола. Ето какво е важно да имате предвид, когато избирате новото столче на детето си:

  1. Определете правилно групата на детското столче, като съобразите  възрастта, килограмите и височината на детето. Важно е да знаете, че специалистите не препоръчват столчета, които обхващат всички групи. Не е възможно едно столче да осигурява еднаква степен на защита, както за новородено, така и за 12-годишно дете. Освен това, материалите, от които столчето е изработено, стареят. Производителите с традиции в детската безопасност в колата не препоръчват столчета, които се ползват повече от 7 години, понеже са изработени от пластмаса, която, когато е подложена на различни температури, променя свойствата си. А столчетата в колата са изложени на големи температурни амплитуди (много горещо през лятото и много студено през зимата).
  2. Определете начина на монтаж според колата си. Ако той разполага с isofix система, е препоръчително да купите столче с такъв монтаж, поради малкия риск от неправилна употреба. В противен случай трябва да изберете столче, което се монтира посредством автомобилните колани.
  3. Столчето задължително трябва да отговаря на изискванията на стандартите за безопасност на ЕС. В момента в Европа действат два различни стандарта за детските столчета – ECE R44 и UN R129 (известен също като i -Size ). Тези два стандарта гарантират покриване на минимални изисквания за безопасност. От 2019г. столчетата, които се произвеждат трябва задължително да покриват стандартите на новия регламент – i-Size.   
  4. Препоръчително е, ако искаме да осигурим максимална безопасност за детето си, детското столче, което изберем, да е преминало тестове в някоя от независимите тестови организации (ADAC, VTI PLUS TEST, STIFTUNG WARENTEST, TCS и др.) и безопасността му да бъде оценена поне като „добра”. Прегледайте възможните опции на пазара и набележете фаворити, като следите изрично посочен резултат от някой от тези тестове.
  5. Препоръчително е детето да пътува възможно най-дълго в посока обратно на движението. Столче с монтаж обратно на движението абсорбира силите и предпазва уязвимите глава и врат на детето, като намалява риска от сериозни наранявания или смърт от 40% до само 8% в сравнение със столче, обърнато напред.
  6. Изпробвайте столчето в колата си, преди да го купите, за да се уверите, че пасва и може да се монтира правилно вътре. Това много ще помогне да вземете най-доброто решение.
  7. И най-накрая, когато вече сте избрали своето детско столче, помислете дали няма да са ви необходими някои аксесоари, които да помогнат за по-приятно пътуване: напр. огледало за обратно виждане, в което ще можете да се виждате с детето, а то ще може да наблюдава и пътя напред, докато се вози отзад обратно на движението; протектор за седалката, който ще предпази автомобилната седалка от кал и боклуци и облегалката от следи от обувки; щори или други слънчеви протектори за задните прозорци, които да пазят детето от силните лъчи през лятото; табелка “Дете в колата”, за да предупредите околните шофьори да бъдат по.внимателни около вас.

И накрая не забравяйте, че когато купувате столче за кола, всъщност купувате защита за детето си в случай на пътен инцидент. А това е безценно.

Пътуване с дете – съвети и нужни документи

Със старта на инициативата, Ради и Милена стартират и информационен сайт www.kidsonboard.bg, в който публикуват полезна, достоверна и достъпно представена информация за детската безопасност в автомобила. На сайта им можете да откриете както статии, така и видеа със специалисти, които да прегледате, а една от най-ценните им услуги е помощта за избор, монтаж и употреба на детско столче за кола – само им пишете във Фейсбук на www.facebook.com/kidsonboard.bg.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com