Аутизъм

Аутизъм – какво трябва да знаете за диагнозата аутизъм и аутистичния спектър?

На 2 април отбелязваме Световния ден за повишаване информираността на обществото за аутизма. 15 български града ще светнат в синьо, за да подкрепят глобалната кампания “Autism speaks”.

Само преди няколко години в България за аутизма се знаеше много малко. Лекарите го формират като разстройство на развитието, което се появява в ранна детска възраст и засяга мозъка и главните функции. Все още няма категорично формирани причини за болестта.

Първият записан случай на аутизъм в света е бил през 1799 г. в Лондон. След това лекарите масово не са записвали случаите в архивите.

В България децата аутисти могат да се социализират свободно в държавните детски градини и училища. Което е крачка напред към световните практики за справяне с детския аутизъм.

Важно!

Тази статия е предназначена да повиши информираността за аутизма и аутистичния спектър, а не да служи за поставяне на диагнози. 

Факти:

 • За голямо съжаление аутизмът се разпространява все повече и с голяма скорост. Статистиката показва, че през 2016 г. в България 1 на всяко 48 деца има аутизъм, а през 90- те години 1 на 10 хиляди деца е било диагностицирано със заболяването. Голямата разлика идва от факта, че родителите са криели децата аутисти и случаите масово не са записвани в архивите.
 • В САЩ всяко 1 дете от 68 е аутист. Това е два пъти повече от данните през 2004 г., когато в Америка 1 дете от 125 е било аутист. Само САЩ инвестира 90 милиарда долара годишно за изследване на разстройството, лечение и помощ на аутистите.
 • Във Флорида провеждат изследвания, които да докажат признаците на аутизма още в първите месеци. Учените предполагат, че децата с аутизъм се учат да сядат, пълзят и обръщат много по-различно от другите деца. Възможно е между 3 и 6 месец да бъдат регистрирани проблемите в моториката, които са основни за диагностицирането на аутизма.
 • Малък брой от децата с аутизъм са гении или имат невероятен талант в определена сфера.
 • При повече от половината деца се наблюдава умствено изоставане.
 • Аутизмът засяга 4 пъти по-често момчетата, отколко момичетата. Момчетата аутисти са повече заради големите количества тестостерон, които увеличават вредното влияния на живака върху тялото.
 • Има заболявания, които наподобяват симптомите на аутизъм, като чупливата X хромозома.
 • Не е доказана връзката между ваксинацията на детето и аутизма, въпреки спекулациите.

Какво е аутизъм?

Аутизмът пречи на адекватното възприятие на детето за света, начина му на поведение и комуникацията с околните. Спектърното нарушение засяга функционирането на мозъка. Аутизмът влияе деструктивно на говора, фината моторика, сензорните възприятия, емоционалното развитие и социалното отношение. Педиатрите все повече определят аутизма като състояние на детето. Нарушеното развитие започва преди 3-годишна възраст, но много трудно се диагностицира преди 4-годишна възраст. Нарушението не може да се предвиди при бременност или след раждането.

Ранната диагностика на разстройството води до значително подобряване на състоянието на детето и адаптацията му към света

Трябва да знаете, че няма лекарство против аутизъм, както и детето не надраства състоянието с годините, а обратното – влошава се, ако детски специалист не работят с него. Промените в начина на хранене, посещение на специалисти за речева и поведенческа терапия, ранна превенция и много усилена работа с детето от страна на родителя при обучението и възпитанието, биха подобрили състоянието на аутиста. 

Аутизмът има много вариации и афектира всяко дете по различен начин. Терминът, който обобщава всички видове аутизъм, е “Разстройства от аутистичния спектър” (РАС).

Видове нарушения в аутистичния спектър

 • класически аутизъм
 • атипичен аутизъм
 • синдром на Аспергер
 • синдром на Рет
 • детско дезинтегриращо разстройство

Класически аутизъм

Детският класически аутизъм се характеризира с това, че е най-острата форма на нарушения от спектъра. Обикновено липсва период на нормално развитие на детето. Ако има все пак, то след 3-годишна възраст определено не продължава. Само 20% от хората с аутизъм страдат от класическата форма.

Атипичен аутизъм

При атипичния аутизъм деформациите в развитието се проявяват след 3-годишна възраст, или не може да се даде точно диагноза според проявите на детето. Характерните три особености не се покриват изцяло от детето. Атипичният аутизъм се проявява по-често при умственоизостанали деца.

Синдром на Аспергер

Синдромът на Аспергер е класифициран в аутистичния спектър, но е най-леката форма. Около 75% от диагностицираните деца с този синдром са момчета. Интересно е, че при тази форма детето проявява силно и завладяващо ниво на съсредоточаване върху занимание, което може да се възприеме като умствена надареност. Детето се фокусира към опреден свой интерес и знае много факти за него. Аутистът показва изключителен здрав разум и перфектна памет.

Синдром на Рет

Този вид аутизъм засяга предимно момичетата и е най-тежката форма с деформации в двигателните дейности и речта. Детето със синдрома на Рет има нормално развитие до периода 6-18 месеца. Тогава започва период, в който то губи комуникативните си способности. Появяват се проблеми с походката и повтарянето на стереотипни движения. При децата с този синдром диагностицират недоразвита сърдечно-съдова система и по-малка големина на мозъка. Характерно за този вид аутизъм е загубата на целенасочени движения на ръцете.

Детско дезинтегриращо разстройство

При този синдром детето има нормално развитие до началото на разстройството. При тази вариация на аутизъм то има рязки спадове и покачвания на настроението – от унесено и тревожно в хиперактивно. Постепенно губи умения, които възстановява след месеци. Тази форма на аутизъм често има придружено неврологично заболяване.

Други генерализирани разстройства на развитието (хиперлексия, синдром на Ландау-клефнер)

Хиперлексия

Феномен на специфично разпознаване на думи, който започва преди 5-годишна възраст. Интересно е, че детето започва само да чете и да разпознава думи и фрази, без да е обучено от родителя. Въпреки това не разбира смисъла на цялостен текст.

Синдром на Ландау-Клефнер 

Придобита афазия с епилепсия или синдромът на Ландау-Клефнер се развиват след наличие на епилептични гърчове, при които не може да се определи огнищния характер на пристъпите. Характерно за вида е рязка загуба на реч, която често се овладява чрез определена система за общуване.

Хиперактивно разстройство с умствено изоставене и стереотипни движения

Характеристиките за тази диагноза са покриване на трите нарушения – хиперактивност, двигателни стереотипи и тежко умствено изоставане.

Важно е да не диагностицирате детето по характерните симптоми. Диагнозата аутизъм се дава единствено от медицинска комисия

Фактори, които могат да предразположат детето към аутизъм

Към момента няма обявена конкретна причина, но има няколко фактора, които доказано оказват влияние.

генетични фактори: и двамата близнаци почти винаги имат аутизъм, възрастта на родителите влияе върху развитието на спектъра – ако бащата е над 40 години, децата са шест пъти по-предразположени към нарушение на развитието. При братята и сестрите процентът е 1 към 10 деца

околна среда: живак, химикали, пестициди, или излагане на вирусни инфекции по време на бременността, замърсяване с “прахови частици”, липса на кислород на бебето по време на раждане

Очаквайте втора част на статията “Аутизъм и аутистичен спектър”, в която ще ви опишем подробно симптомите, диагностиката и развитието на дейностите (лечението).

1 COMMENT