Бебешки сън – от колко часа почивка имат нужда бебетата през деня и вечерта? Дали вашето дете си ляга навреме, за да усвои хормона на растежа? В тази статия ще ви покажем какви са закономерностите между възрастта и съня на детето. Докато то се развива интензивно, пропорционално намаляват часовете дрямка през деня.

От колко часа сън имат нужда децата?

Новороденото има нужда от 16 до 18 часа сън, като вечерта то спи общо около 8 часа. Много често се буди, тъй като има нужда от хранене или смяна на пелените през няколко часа.

През деня то трябва да подремва четири пъти по два часа. Като навърши един месец бебето намалява дневната дрямка с около час, без да променя продължителността на нощния сън. На три месеца малчуганът вече има по-стабилен сън и увеличава нощния си с два часа за сметка на дневната дрямка, която вече е до три пъти на ден по час и половина.

На шест месеца децата имат нужда от около 14 часа сън, 11 часа през нощта и 3 часа през деня. В началото на деветия месец бебето намалява вечерния сън с около час.

При навършена една година вече спи по 13 часа в денонощието – от тях 2 часа са през деня. След първата година и половина детето намалява само дневния сън с около половин час. А на две то вече спи по час и половина през деня. Когато навърши три детето намалява вечерния сън до 10 часа и 1 час дрямка през деня. На четири то вече няма нужда да спи следобяд, като 10 часа вечер са му абсолютно достатъчни.

Заспиването и хормонът на растежа

Малките бебета заспиват за около 30 минути, като всяка майка има различен подход към малчугана си. Едни хранят бебето преди сън, други дават любимата плюшена играчка за гушкане, трети люшкат децата в кошчетата и люлките им.

Детето се буди до 3-4 пъти на вечер, като колкото по-голямо става, толкова по-рядко се буди. Лягането на детето трябва да е между 19 ч и 22 ч, тъй като след това детето няма да може да усвои хормона на растежа, който се формира в по-късните часове.

Дългият и дълбок сън е най-доброто лекарство за растежа на детето

Сънят е много важен за развитието на малчугана ви, тъй като по време на денонощието се структурира паметта, изгражда се нервната система и се секретира хормонът на растежа. Доказано е, че продължителността на съня влияе върху растежа на децата.

Много често детето се събужда и се плаши, че е далеч от родителите. Сънува кошмари, които се появяват заради буйното ежедневие на детето. Те започват, когато бебето е на 3 и продължават при някой до шестгодишна възраст.

За да се справите с тях, потърсете причината в ежедневието на детето – намалете телевизията и смарт устройствата на детето. Вижте дали нещо го притеснява през деня, някоя играчка или човек и най-важното е да бъдете спокойни, за да е спокойно и детето ви.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com