Какво споделя за Детските градини Теди Рускова от https://www.predpriemaichinstvo.online за това как да използваме периода по време на майчинство:

До скоро собствен бизнес и майчинство бяха две несъвместими в едно изречение думи, а сред голяма част от обществото се ширеше митът, че майките постоянно се оплакват, мързелуват, прекарват времето си в кафенета,  по детските площадки и общото между тях е, че скучаят и не правят нищо.

За щастие съвременните жени всеки ден опровергават тези нагласи и показват, че макар и с много трудности по пътя, успяват да балансират между различни роли.

За днешната майка „отпускът“ по майчинство не е спирка или крачка назад в кариерата, а просто възможност да се утвърди още повече, да се усъвършенства и развие стари или открие нови таланти.

През последните години повечето майки, които срещам, са намерили нещо любимо в периода на майчинството, което ги обогатява и разнообразява. Чувала съм толкова разнообразни истории за интереси, свързани със спорт, кулинария, продажби, шиене, бродиране, дизайн, нови езици и грижа за децата. 

Между любимото хоби и стартирането на бизнес има само една крачка и едно “осмелявам се”. Ако все още не сте открили вашата страст, или се колебаете дали може да се превърне в работа, в днешната статия ви споделям идеи за това как може да си осигурите допълнителен доход, докато отглеждате детето си и правите това, което обичате.

Обичате да готвите

Ако кулинарията е вашето хоби и постоянно получавате комплименти за готварските си способности, защо не започнете да получавате и поръчки? Готварството е обширна област, с много възможности да монетизирате уменията и познанията си, като:

Кулинарен блог

Ако изберете да конкретизирате в определена област, ще бъдете максимално полезни. Пример за това е блог, свързан с храненето на децата, вегетарианската кухня, печива или традиционна кухня.

Изработка на торти, меденки и сладки

Особено популярни са тематичните продукти, декорирани с имена, които обикновено се поръчват за погача, изписване, кръщене, рождени дни и т.н. Може да предлагате и тематични кутии с лакомства подарък за момински партита, Свети Валентин, Коледа и други поводи.

Кулинарни курсове

В случай, че сте достатъчно добри в готвенето може да създадете собствен курс, онлайн или присъствен.

Кулинарни работилници за деца

Готвенето се харесва не само на големите, но и на малките. Ако обичате работата с деца може да организирате готварски работилнички, съобразени с възрастта на групата. Забавлението е гарантирано.

Онлайн магазин за любители готвачи

Няма тайни за вас в кулинарията, тогава споделете опита си, като обедините в онлайн магазин всички необходими за начинаещия или напреднал готвач пособия за готвене, сервиране или декорация. Направете и блог, в който показвате как и защо използвате всяко приспособление, и ще привлечете повече клиенти.

Обичате да шиете

Mоже да намерите идея за продукт, който е по-силите ви

Независимо от степента на уменията ви за шев и кройка може да намерите идея за продукт, който е по-силите ви, а в последствие да се усъвършенствате. Няколко възможности за любители и професионалисти шивачи са:

Палатки, барбарони, бебешки гнезда, активни гимнастики, възглавници или обиколници

За изработката на тези продукти се нуждаете от качествени и интересни десени и въображение. Това са предпочитани подаръци за деца, а ако ги направите персонализирани, ще се отличават максимално.

Тихи книжки

Идея в областта на ранното детско развитие е изработването на тихи книжки. Има бебешки варианти, за прохождащи и за по-големи деца. Бебешките са с по-прости фигурки, с много животни. За прохождащите малчугани са с различни закопчалки и копчета. Книжките за по-големите деца съдържат цели игри. За изработването се използват различни катарами, ципове, копчета, филц, мъниста и др.

Кукли и/или дрехи за кукли

Специално изработена кукла с името на детето, неговия цвят коса, очи или дрехи в любими цветове, е ценен и личен подарък, на който би се зарадвала всяка майка. Тази идея може да се комбинира и с изработването на дрехи за кукли или други аксесоари.

Пътеки за прощъпулник и продукти за отбелязване на годишнина

Ако умеете да рисувате, бродирате или имате красив почерк, може да създавате индивидуални пътеки по поръчка за всяко дето, които съдържат пожелание и/или името на детето. Наскоро разбрах за продуктите за отбелязване на поводи и смятам, че са интересни и може да се разработят в много варианти, включително карти, стикери, одеяло или боди за бебетата за всеки месец. Идеята е по този начин да се отбелязва всяко важно събитие от живота на детето.

Аксесоари за коса

Панделки, фиби или ленти, изработените ръчно не губят своята привлекателност и стойност. Идея е да предлагате варианти за майка и дъщеря, тъй като често се търсят еднакви аксесоари.

Обичате да творите

Ако притежавате търпение и усет към красивото, може да вложите таланта си в различни полезни и практични продукти, които ще улеснят живота на другите, а на вас ще донесат допълнителен доход и приятно прекарано време. Може да се заемете с:

Торти от памперси

Памперсите са едни от най-практичните подаръци за всяка майка, но доста хора се притесняват да подарят на дете пакет пелени, а специално изработените „торти“ са отличен начин да подарите по-оригинален начин нещо, което със сигурност ще е полезно. Освен пелени към тортата може да добавите и други подаръци, например одеяло, плюшена играчка, кърпи или биберон.

Украса

Може да се специализирате в предоставянето на услуга по цялостна декорация на партита по зададена от клиента тема. Подходящи продукти са обемни цифри и рамки за снимки, торти от хартия с подаръци вътре, рамки за снимки, шапки, балони, надписи Честит рожден ден и името на детето, подаръци за гостите и др. Бонус е и да осигурявате под наем и покривки, панделки за столове и декорации за маса.

Подаръчни кошници и нестандартни букети

Случвало ли ви се е да се чудите какво да подарите на човек, който си има всичко или не познавате достатъчно добре. Една отлична идея при такава ситуация е красиво опакована подаръчна кошница, която може да е пълна с различни лакомства, чай, кафе, вино или каквото друго се сетите. Тази идея е подходяща за абсолютно всички, дори да смятате, че нямате никакви умения, а по-сръчните дами могат да се специализират и в изработването на нестандартни букети. Нестандартните букети визуално приличат на истински, но са направени от плодове или торбички с ядки, бонбони или хартия. Може да експериментирате и с козметични продукти, пури или други желания на клиента.

Гризалки, гердани за кърмене и държачи за биберон

Примерни продукти, които се изработват от дървени топчета, фигурки и прежда са бебешки гризалки, гердани за кърмене, както и държачи за биберони. Предлагат се качествени материали в различни цветове и форми. Ако искате продуктите ви да са по-лични, може да използвате и гравирани с буквите топчета, за да изписвате името на детето, за което е играчката. Ако сте сръчни и имате красив почерк закупуването на пирограф ви дава още по-голяма свобода да творите.

Скрапбукинг

Вероятно сте чували за скрапбукинг (от анг. Scrapbuking). Това е метод за съхраняване и организиране на лична и семейна история под формата на албум, книга, кутия, карта. Всички искаме да съхраним спомени от бременността, раждането, първата година на детето и други важни моменти.

Умеете да пишете увлекателно

Ако не просто пишете грамотно, но умеете да разказвате истории и да грабвате вниманието, със сигурност трябва да насочите този талант в създаването на нещо стойностно. Може да заложите на:

Блог

Ако обичате да пишете и имате познания в определена сфера, създаването на блог е отлична възможност да разгърнете потенциала си и да натрупате опит, тъй като поддържането му изисква комплексни умения. Независимо дали вашата страст са цветя, мода, детско развитие или пътувания, споделянето на опита ви с други хора може да ви донесе и допълнителен доход.

Копирайтинг

Може би, не сте достатъчно постоянни за поддържането на собствен блог, но все пак писането ви се отдава, тогава започнете да го правите за други блогове, сайтове или онлайн магазини. Възможности за такава работа се откриват в специализираните сайтове за freelance и групи във фейсбук, както и сред познатите ви.

Поддържане на акаунти в социалните мрежи

Умението за създаване на грабващо и интересно съдържание е ключово в комуникацията на брандовете в социалните мрежи. Използвайте уменията си за да създавате интересно съдържание за блоговете и акаунтите на различни марки или да водите комуникацията с клиентите.

Редакция и/или превод

Ако грамотността ви е на високо ниво започнете да редактирате текстове. Предвид огромния обем информация, която излиза ежедневно в онлайн пространството, нуждата от подобряване на нивото на правопис става все по-крещяща. Ако владеете и чужд език може да добавите и превод към услугите, които предлагате.

Виртуален асистент

Макар професията виртуален асистент все още да не е достатъчно популярна в България, предстои и това да се случи. Най-общо това е квалифициран, опитен и отговорен човек, който работи от разстояние и изпълнява обширен диапазон от бизнес и лични задачи. На практика всеки има нужда от виртуален асистент, независимо дали става въпрос за планиране на почивка, училищен проект или помощ в бизнеса.

Интересувате се от дизайн

Ако дизайнът е вашата страст и умеете да създавате красота, може да насочите уменията си в разработването на материали, включително.

Покани

Поканите за различни събития са често търсени продукти. В последно време се поръчват освен за сватби и покани за детски рождени дни, юбилей, погача, baby shower и други. Може да предлагате завършена услуга, включваща и печат, тъй като много печатници и фото студия отпечатват и в малки тиражи.

Дигитални продукти (printable)

Друг начин да представите творчеството си е чрез създаването на дигитални продукти, които клиентът сам да разпечата. Това могат да бъдат брошури, каталози, визитки, постери, плакати, покани и друго.

Създаване на сайтове

За да създавате удобни и интересни сайтове вече не е необходимо да имате познания по програмиране. Съществуват редица платформи, които позволяват създаването на сайт и дори онлайн магазин на принципа “drag and drop”. Тази опция ви осигурява неограничена възможност да творите и при желание може да се усъвършенствате и да създавате работещи професионални сайтове.

Графично оформление на постове за социалните мрежи

Подобрете уменията си за обработвате снимки, създаване на инфографики или друг тип изображения за социалните мрежи. Добре е да се насочите към pinterest, тъй като към този момент конкуренцията там все още не е толкова голяма.

Няма по-подходящ момент да започнете да следвате мечтите си от периода на майчинството. Дори времето често да не стига, а умората да надделява, най-големият източник на енергия и мотивация се гушка в ръцете ви и очаква вашия пример.

Какво е вашето умение и смятате ли, че е възможно да се превърне в собствен бизнес?

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com