Невидимата и неспираща домакинска работа, която майките вършат повечето пъти без признание. Случвало ви се е нали? Мъжът да се прибере и да ви пита “Какво пък толкова прави цял ден?”. Ето какво може да му отговорите:

Забелязват се три понякога, припокриващи се сфери на скрити ангажименти. Първата е т.нар. „когнитивно или мисловно бреме“ – всички практически елементи, за да се движи едно домакинство, включително комуникацията с другите родители около срещите за игри на децата, пазаруването и планирането на всички семейни ангажименти. Следва „емоционалното натоварване“, което включва грижата за емоционалното състояние на цялото семейство, успокояването на децата винаги когато са болни, недоволни или има някакви проблеми, включително такива свързани с порастването им или с училище. И третото е „менталното натоварване“ – подготовката, организацията и успокояването на всичко, така че семейното благоденствие да е налице. Тук ролята на жената е да предвиди и успокои навреме всички възможни проблеми с децата и не само. Цялата тази работа е напълно скрита и трудна за измерване и назоваване.

Храни, напитки и продукти, които да избягваме по време на бременност

Да се мисли за домакинството не означава само да се мисли за къщата, а да се погрижиш за медицинските и зъболекарските прегледи на детето, да се помисли за здравословната храна вкъщи, но в същото време да се скрият зеленчуците в нея, така че детето да не откаже да я яде, да се планират покупките на хранителни продукти и всичко друго, необходимо за семейството и децата, да се проследи дали децата се справят с учебната програма, дали имат нужда от нови обувки и кога да се купи нова пералня…

Всяко от тези неща може да ви изглежда като малка задача, но целият този товар се трупа. И ако попитате една стандартна двойка от мъж и жена с деца кой върши обикновено тази работа, най-вероятно ще получите един и същи отговор – майката.

Редица проучвания показват, че жените вършат огромната част от домашната работа и грижата за децата. Много двойки се опитват да разпределят тези задължения по равно, но поради различни причини в края на краищата продължават да поддържат типичните полови стереотипи с начина си на живот. Дори и в двойки, които полагат усилия и смятат, че се справят добре в това отношение, много от скритите форми на работа в края на краищата остават при жената.

Едва 440 деца с компенсации за частни градини

Жените изпълняват много повече мисловен и емоционален труд в семейството, отколкото мъжете. Ако разберем защо е така, може би ще имаме и повече информация как става така, че не само не вървим към повече полово равенство, но дори се връщаме назад, въпреки, че в момента тази тема се дискутира повече от всякога.

А по-доброто познаване на това скрито бреме, би помогнало на двойките да разпределят задачите по-справедливо и да помогне най-вече на майките да получат глътка въздух.

Постоянно съществува заплахата жената да прехвърли част от всички тези домашни проблеми и задачи и върху професионалния си живот, особено в условията на пандемия.

Скорошно проучване показва, че майките са по-стресирани, по-уморени и по-малко щастливи при отглеждането на децата, отколкото бащите, които се радват на по-ясно разделение на професионалното и личното. Шведско изследване доказва връзката на тези дисбаланси и извънредно скрито натоварване при жените, което често води до проблеми във връзките, които понякога завършват с техния разпад и раздяла на партньорите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com