Пълно ръководство за безопасна и ефикасна употреба

Днес Ивелина Боиклиева – сертифициран ароматерапевт, възпитаник на школата на Робърт Тисеранд и член на международната мрежа по клинична ароматерапия ICAN ( International Clinical Aromatherapy Network), ни споделя един много полезен наръчник за етеричните масла и децата и е събрала всички подробности, които трябва да знаете от А до Я.

Ивелина е съосновател на българския бранд и онлайн бутик за ароматерапия Givelin .

В Givelin.bg ще намерите първокласна селекция от продукти за ароматерапия, експертни консултации и безплатни ресурси. Нашата мисия е да подкрепим българските семейства със знание и качествени продукти, така че да изпитат силата на ароматерапията, която носи удоволствие и резултат.

Ароматерапията е все по-популярна алтернатива за профилактика на здравето. Най-често се обръщаме към нея, когато искаме да подкрепим именно най-малките членове на семейството ни, затова днес ви представяме нашето ръководство за употреба на етерични масла при деца. Ще разгледаме важни теми, които да ви помогнат да използвате безопасно и ефикасно етеричните масла именно за най-малките членове на нашите семейства.

 1. Подходящи ли са етеричните масла за деца?

Категорично етеричните масла са подходящи за деца. Етеричните масла са естествени компонентни на растенията и за нашето тяло е напълно естествено да се срещаме с тях. Това, което е важно да съобразим, че за разлика от разходка в лавандулово поле, ароматните молекули в бутилка етерично масло са десетки, дори стотици пъти по-концентрирани, така че за да сме сигурни, че използваме този природен дар безопасно, е важно да се запознаем с някои основни правила.

 • Как се използват етеричните масла за деца?

Етеричните масла се ползват по три начина- ароматно чрез вдишване, локално чрез нанасяне върху кожата и вътрешно през устата. Последният вариант не е уместен при деца под 12 години и като цяло е подходящо да прибягваме до него под супервизия на професионалист и тогава, когато другите два начина не са дали резултат, така че днес няма да се спираме на него.

В повечето случаи можем да получим положително въздействие дори само от първия и любим мой метод – ароматната употреба.

Ароматната употреба има мощен ефект, тъй като въздейства физически и емоционално върху нашето тяло.

Локалната употреба може да бъде допълнителна подкрепа или основен метод, когато третираме локален проблем – например рана, екзема, болка, пърхот и т.н.

Нека разгледаме тези два основни метода, подходящи при децата и кои са основните начини да се възползваме от тях.

Основни препоръки за разреждане и дозиране при ароматна и локална употреба

 • Ароматна употреба

Арома дифузерът или още арома лампата е уред, който ефикасно разпространява молекулите на етеричните масла във въздуха със или без вода и по този начин ние ги усвояваме чрез вдишване. Така можем да подобрим домашната атмосфера и цялото семейство да се възползва от ефекта на дадените етерични масла.

Употребата на арома лампа е подходяща след 6-месечна възраст на детето. Ако за първи път представяте етерични масла на неговото внимание, можете първите няколко дни да дифузирате по 1-2 капки в помещението, докато детето е навън. А след това продължете с тази доза или леко да я увеличавайте с времето до 3-4 капки.

Дифузирайте по 30-60 минути на ден – това е напълно достатъчно.

За малки деца, изберете уред с деликатна струя като детската арома лампа Щастливия Пингвин, която ще дойде при вас с подаръци – органично етерично масло, подходящо за деца и джобна книжка с полезни съвети за първите ви стъпки с арома лампата. Освен това при този модел, ще можете да се насладите и на 10 вградени природни и релаксиращи мелодии.

Можете да увеличавате постепенно броя капки в дифузера до нивото на комфорта на всички  в стаята. Стандартно дифузер при по-големи деца или възрастни, може да се зарежда с 3-4 капки на 100 мл вода, но по-важното е да предпочетете т.нар. интервално дифузиране. Например включвате дифузера за час и след това оставяте да почива толкова.

Внимание: съобразявайте концентрацията на етерични масла, ако имате домашни любимци – нека дифузерът не е разположен до клетките им или ако се движат свободно, да могат да напусна стаята при желание.

Важно е да потърсите модел арома лампа, който е изработен от подходящи за контакт с етерични масла материали, по възможност има интервален режим на работа и отговаря на нуждите за капацитета на помещението.

В Givelin.bg са се посветили на намирането на уреди от най-висок клас и могат да направят безплатна консултация за вашите нужди – пишете на office@givelin.bg.

Ако в момента нямате дифузер или не е уместно да ползвате такъв, можете да изпитате ароматната употреба и по други начини:

Смесете етерично масло със спирт и вода в спрей бутилка или направете смес за инхалер за нос (подходящо за малко по-големи деца, които биха го ползвали по предназначение).

Рецепти за спрейове и инхалери ще намерите в края на днешния материал

 • При локална употреба

Можете да попаднете на различни препоръки относно разреждането при локална (позната още като топикална) употреба.

Причината е, че индивидуалната доза, която ще окаже ефект е различна. Освен това има значение каква е възрастта на детето, неговата чувствителност, ползваните масла, проблема, върху който въздействаме и т.н.

Винаги започвайте с най-ниската доза и увеличавайте постепенно при необходимост. Използвайте максимална доза, само ако сте наясно с индивидуалната поносимост и третирате проблем в остър етап на развитие. Също така, ако в използваната смес добавяте горещи масла, съобразявайте те да са в минимална доза.

Възраст на детето% РазрежданеКапки в 10 мл базово масло
6-12 месеца0.5 – 2 %1 – 6 к.
1-5 години2 – 5 %6-15 к.
6-11 години2 – 10 %6 – 30 к.
Над 12 години2 – 20%6 – 60 к.
 • Важно – инструкции за безопасност

Ако спазвате няколко основни правила, можете да сте спокойни, че на ваше разположение е пълната сила на ароматерапията, без непремерени рискове от странични ефекти.

 • Тест за реакция при локална употреба. Това есъщия тест, който обикновено ще направите когато ползвате нов козметичен продукт. Добре е винаги да тестваме ново етерично масло, преди да го ползваме за първи път. Разредете 1 капка етерично масло в супена лъжица растително масло (зехтин, кокосово, бадемово масло и подобни) и намажете малко количество на китката или сгъвката при лакътя. Изчакайте 24 часа и ако няма реакция, използвайте в своите рецепти. Ако се появи дразнене или зачервяване, изчистете с още растително масло.
 • Съхранявайте далеч от деца и наблюдавайте по време на употреба. Истината е, че почти 100 % от рапортуваните случаи на глобално ниво с предозиране с етерични масла се дължат на неправилна употреба и най-вече –  на неволно изливане или ИЗПИВАНЕ на голямо количество етерично масло. В тази връзка особен риск се крие при децата в своя най-любознателен етап – 3-6 години. На каквато и възраст да са децата, от изключителна важност е да съхранявате маслата далече от тях и да има давате точни инструкции, както и да ги ползвате винаги заедно.
 • Фоточувствителност – някои етерични масла съдържат в състава си молекули, които реагират на слънчевите лъчи (фурокумарини). Тези масла определяме като фоточувствителни и при тях не е желателно да нанасяме локално, ако след това ще изложим тялото си на пряка слънчева светлина. Такива масла са повечето студено пресовани етерични масла от цитруси, но особено висока фоточувствителност има при бергамот, лайм, лимон, грейпфрут. Повече по темата за етерични масла и фоточувствителност можете да прочетете тук.
 • Забранени зони

Етеричните масла нямат място в нашите уши, очи и лигавици.

 • Дозиране и горещи масла

Горещи етерични масла като риган, мащерка, карамфил, канела, касия са изключително мощни и имат склонност да дразнят кожата, особено в неподходящо количество. За тях важи правилото за двойно разреждане, а при малки деца е добре да ги избягваме или ако ги ползваме – тестът за чувствителност и подходящото разреждане е задължителен.

 • Чисти ръце и почистване с растително масло

Както при работа с козметика, важно е да правим своите смеси с чисти ръце, дезинфекцирани уреди и обезопасени повърхности. При неволно разливане на масло върху нас, е важно да отстраним незабавно с вода (ако е голямо количество) и след това с растително масло да успокоим кожата. При попадане на масло в окото, почистете директно с тампон с растително масло.

Винаги, когато имате каквито и да е съмнения или притеснения свързани с неправилна употреба или реакция от етеричните масла, се консултирайте с лекар.

Рецепти за най-честите състояния при деца

След като вече имате основата как да използвате своите етерични масла, преминавам към практичната част от темата ни – рецептите.

Приготвих за вас няколко изпитани авторски рецепти, в които участват масла, подходящи и за най-малките.

При рецептите за локална употреба, преизчислете дозите според възрастта на детето с таблицата в този материал.

Сън и спокойствие

Спрей Сладки сънища

Необходими продукти:

10 к. Кедрово дърво

10 к. Лавандула

10 мл. Спирт

Вода

Смесете етеричните масла и добавете спирта. Допълнете 100 мл спрей бутилка с вода и разклатете добре. Можете да пръскате спалното бельо вечер преди лягане, като винаги разклащате преди употреба

Бленд за дифузер Нани, нани

1 к. Лавандула

2 к. Бергамот

Пуснете дифузера за около 30 минути преди лягане.

Ролон за спокойни деца

Разреждане за 1-5 години- адаптирайте количеството масло според възрастта на детето

2 к. тамян

2 к. лавандула

Течно растително масло, 10 мл. ролон бутилка

Смесете всички съставки и разклатете добре. Нанасяйте вечер по стъпалата или по гръбчето. Направете нанасянето на маслото като нежен и желан

Сезонни неразположения  – кашлица, хрема, ушни и вирусни инфекции

Можете да дифузирате ежедневно от топ етеричните масла за есенно зимния сезон и да добавите ролон профилактично преди започване на училище, детска градина или в пикови моменти на грипни  и вирусни инфекции.

При разболяване на дете, винаги се консултирайте с лекар и не пренебрегвайте необходимостта от провеждане на лечение. Използвайте арсенала си от масла за облекчаване на симптомите и по-бързо и безпроблемно отшумяване на състоянието.

За дифузер – топ масла, които можете да смесвате в дифузер (изберете 2-3 масла за комбинация и редувайте):

Чаено дърво, лавандула, всички цитруси – портокал, лимон, лайм, грейпфрут, джоджен/сладка мента, тамян, копайба, гераниум.

Ролон имунитет

Разреждане за 1-5 години- адаптирайте количеството масло според възрастта на детето

2 к. чаено дърво

2 к. лимон

2 к. лавандула

1 к. Мащерка, хемотип линалол

Течно растително масло – например фракционирано кокосово масло, 10 мл. ролон бутилка

Ролон бутилка с метално топче, 5 броя

Смесете етеричните масла в 10 мл ролон бутилка и разклатете. Допълнете до ръба на бутилката с растително масло и отново разклатете. Нанасяйте по подходящи части на тялото, като можете да редувате – гръб, стъпала, шия. Можете да ползвате сместа 10-15 дни, когато искате да окажете допълнителна подкрепа, по 1-2 пъти на ден. В случай на първи симптоми на разболяване, нанасяйте 3-4 пъти в първите дни. Започнете с най-ниската доза за възрастта и увеличавайте при нужда.

В този бленд има по-голям брой масла – ако все още не сте тествали някое от тях и детето се разболява, направете сместа само с тестваните масла.

Ролон при ушни инфекции*

Разреждане за 1-5 години- адаптирайте количеството масло според възрастта на детето

3 к. босилек

3 к. чаено дърво

3 к. лавандула

Течно растително масло, 10 мл ролон бутилка

Смесете етеричните и растително масла и разклатете добре. Мажете обилно външната част на ушната мида и НЕ нанасяйте в ухото.

Болката в ухото е силна, възможно е да се наложи да увеличите концетрацията на масла или да редувате с отделен ролон с безсмъртниче. Нанасяйте възможно най-често, по 4-5 пъти на ден.

*Спазвайте препоръките на доверения ви лекар при лечение на ушни инфекции, тъй като може да настъпи бързо влошаване.

Здраво стомахче

Изберете масла като джоджен/сладка мента и лимон. Можете да капнете малко зехтин или друго растително масло в ръката си и да добавите капка от избраното етерично масло директно в шепата си. Нанесете по корема в посока на часовниковата стрелка с лек масаж при стомашни неразположения от всякакъв характер.

При по-честа употреба, разтворете избраното масло в растително и си пригответе ролон бутилка, с която да нанасяте при необходимост.

Инхалер за капещи нослета

5 к. чаено дърво

5 к. сладка мента / джоджен

5 к. лавандула

За тази рецепта ви е необходим инхалер с памучен тампон.  Накапете маслата върху тампона. Затворете плътно. Вдишвайте по 4-5 пъти с всяка ноздра при необходимост или 4-5 пъти на ден.

Инхалер за нос, 6 броя

При рани, синини, ужулвания, изгаряния

Локалното приложение е най-подходящо, като топ маслата с фокус обезболяване, за бързо зарастване на рани и при белези са тамян, безсмъртниче, лавандула и копайба.

Ролон за бързо зарастване на рани

Разреждане за 1-5 години- адаптирайте количеството масло според възрастта на детето

4 к. безсмъртниче

4 к. лавандула

Растително масло – изберете масло с добри регенериращи свойства като бадемово или масло от гроздови семки, 10 мл. ролон бутилка

Смесете етеричните масла, разклатете и допълнете с растително масло в 10 мл. ролон бутилка.

Нанасяйте по два пъти на ден. При отворени и кървящи рани, нанасяйте около раната в началото.

При инцидент с ударена глава или натъртване, можете директно да сложите в шепата малко растително масло и 2-3 капки тамян и да нанесете в засегнатата област за незабавно обезболяване.

Селекция от етеричните масла, подходящи за деца и участващи в рецептите в материала, можете да разгледате тук.

ВАЖНО:

Етерични масла, които да избягвате при деца под 5 годишна възраст :

Канела, касия, карамфил, гаултерия, розмарин, риган, мента, евкалипт.

На финала –  могат ли етеричните масла реално да повлияят на имунитета?

Въпросът с имунитета се засяга все по-често и в последните 3-4 години на всяка крачка ни рекламират продукти, които повишават нашия имунитет. Въпросът наистина се гледа повърхностно, а всъщност имунологията е толкова комплексна наука, че човешкото знание е далеч от нейното овладяване.

На първо място нека си отговорим на въпроса какво е имунитет?

Най-общо казано, имунитет е естествена защита на нашия организъм от околната среда и опасностите, които дебнат наоколо. Голяма част от нашия имунитет е вроден, а от друга страна е придобитият имунитет- т.е. срещата ни с някои вируси и бактерии има важно значение, за да можем да изградим своя цялостен имунитет. Най-активно това се случва именно в първите няколко години от живота, тъй като тогава децата се сблъскват за първи път с определени вируси и патогени.

В този смисъл, истинската подкрепа за имунитета в голяма степен е свързана със разболяването. От тази гледна точка, в ароматерапията виждам голям ресурс да подкрепим нашето тяло за по-леко протичане, така че по един максимално безболезнен начин да изградим имунитет и да станем по-силни.

Накратко – целта на етеричните масла не е да спрем да боледуваме и това няма да се случи нито с етерични масла, нито с други, силно рекламирани добавки

Макар че има вече някои изследвания, които доказват въздействието на определени масла върху определени имунни клетки, необходими са повече и по-детайлни проучвания в тази област, а и не това е най-същественото, ако сме решили да включим етеричните масла в нашата домашна аптечка.

Това, което най-силно подкрепя имунитета ни всъщност е свързано със здравословните ни навици в посока:

 • Хранене и хидратация
 • Движение и спорт
 • Емоционално здраве
 • Сън и почивка
 • Чист и нетоксичен дом

Във всяко едно от тези направления, етеричните масла могат да са наш верен съюзник, като от една страна ни помогнат да сме по-осъзнати, а от друга да ни подкрепят в поддържането на всеки от тези здравословни навици.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com