Днес Таня Иванова – рехабилитатор на слуха и говора с над 13 години опит ни гостува с идеи за игри след детската градина. Таня е автор на авторския комплект „РечеЗвук“. Той е плод на усиления труд и опит в работата й с деца и е създаден с цел да прекарате качествено, забавно и развиващо време с тях.

Развивайки се като майка-предприемач, фокусът на Таня е върху създаването на качествено и полезно съдържание, подходящо за както за майки, така и за специалисти, за забавно време с децата, ресурси, които увличат и се харесват. Така се появила идеята за развиващия комплект – обединяването на картите „РечеЗвук“ и книжката, заедно с останалите ресурси на Таня в един продукт.

Играта е най-естествената дейност за децата. Чрез нея те се учат на нови умения, трупат житейски опит, взаимодействат с околните, общуват. Важно напомняне е, че играта е действие. И като такова то изисква партниране с родителя, взаимодействие и споделено внимание.

Всяка ситуация и разходка може да бъде възможност за игра с детето.

Взимането от детската градина например. Докато ходите може да оставите детето да води (ако живеете близо до детската градина) или да каже с какъв транспорт трябва да се придвижите до вкъщи. Този тип игра спомага за пространствената ориентация, упражнява зрителната памет и обогатява речника на детето.

Бихте могли да броите минаващите коли, да ги разделяте по цветове. Да търсите и назовавате само зелени предмети, сини, жълти и т.н. По този начин ще упражните активните думички на детето, ще добавите нови, ще работите за разпознаване, съотнасяне и назававане цветовете.

Игра, с която може да насърчите общуването и споделянето е да играете на въпроси и отговори: напр. Аз днес бях …. А ти?; Днес …. ме усмихна. А теб?; Научих, че …. Ти какво научи?; С кого игра? На какво?;… Детето имитира това, което вижда. Бъдете негов пример. Споделяйки с него, го насърчавате и то да сподели.

И разбира се, може да използвате времето, за да поиграете подвижни игри. Така ще упражните общата моторика, активното слушане, разбиране и изпълняване на инструкции, спазване на правила/условия на играта.

Една любима игра на моя син е ходенето по лава

– условието е да стъпвате само по предварително избрани плочки (напр. само по сиви), зашото останалите (да кажем, червени) са лава и стъпвайки по тях изгаряте.  

Друга игра е да следвате стъпките на детето или то вашите. Да ходите по различен начин – напр. три крачки напред, две настрани, един подскок, завъртане …

Чрез играта прекарвате забавно време с детето, развивате полезни умения, свързвате се и споделяте.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com