кога да пуснем детето на ясла

Кога е най-подходящо да пуснем детето на ясла? Отговаря консултантът по позитивно родителство Цвети Христанова:

Най-подходящата възраст би зависила силно и от темперамента на детето. Редица специалисти твърдят, че детето трябва да тръгва на градина на 3 години, други пък, че трябва да е от ранна възраст. Истината е, че децата започват да търсят все повече социален контакт и да играят заедно с други деца след 2-рата си година.

Аз лично бих препоръчала възрастта между 1г., 6 м. и 1г. 10 м. или след 2 г. 4 м., защото най-трудна е адаптацията около втората година, когато детето преминава през период на страх от изоставяне.

Най-правилното време да пуснете детето на градина, е моментът, който най-работи за вашето семейство.

За още съвети, свързани с трудна адаптация или пък опознаване на процеса, се сдобийте с Пътеводителят на детските градини, където ще намерите конкретни стъпки за по-плавна адаптация от консултант по позитивно родителство, успял да се справи със стотици случаи на трудна адаптация.

В нея има и 10 карти с ключови моменти в ежедневието в яслата и градината– основен помощник за подкрепа на децата чрез ясна визуализация и още много любопитна и полезна информация, като списък за шкафчето в градината, права и задължения на родителя, режим в детската градина, как да се справите с проблемно поведение и агресия в детската градина.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com