Поканихме д-р Магдалена Богданова, специализант по педиатрия, с интереси в областта на здравословното отглеждане на деца, профилактиката и своевременното откриване и лечение на заболяванията в детската възраст, да ни сподели за кърлежите, и какво да направите, ако забележите кърлеж по детето?. Тя е майка на две деца. Има профил в Инстаграм, чрез който информира майките относно ключови теми в израстването и развитието на техните деца.

Кърлежите са паразити, хранещи се с кръв. Обичат тревисто-храстови и горски местности с високата влажност. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и миризмата на гостоприемника.

Защо кърлежите могат да бъдат опасни?

Кърлежът е възможно да бъде заразен с Борелия бургдорфери. Този бактерии живее в около 20-30% от кърлежите. Той може да причини заболяване, което протича в различни стадии, но неправилно лекувано води до тежко инвалидизиране. Това е т.н. Лаймска болест. Освен това, кърлежите могат да са преносители на редица други инфекциозни заболявания.

Какво да направите, когато забележите кърлеж по детето?

Не се паникьосвате!

Трябва да се отстрани възможно най- скоро, по възможност от лекар.

Желателно е да се постави ваксина против тетанус, ако детето няма имунитет.

Наблюдавайте мястото на ухапването и детето, 2-3 седмици след ухапването.

Никога не използвайте олио при отстраняването на кърлежа.

Кога хремата НЕ е причина детето да не ходи на градина

Олиото задушава кърлежът и той повръща съдържимо в раничката, а това увеличава риска от заразяване. Също така, хоботчето на кърлежа има обратни зъбци и има риск да остане в раната.

Няма смисъл да носите кърлежа за изследване, защото може да е бил заразен, но ухапаният да не се зарази. Смята се, че вероятността е по-голяма, ако кърлежът е престоял повече от 24ч .

Когато има ухапване от кърлеж и съмнения, след около 4 седмици е желателно да се направят серологични изследвания – имуноглобулини M и G срещу причинителя на лаймската болест – борелия бургдорфери.

Какво се наблюдава при първи признаци на лаймска болест?

Мястото на Ухапване- кръгообразно зачервяване на кожата, което увеличава обиколката си и се разпространява по тялото. Прилича на пръстен. Може да се появи и на други места по кожата. 2-3 седмици след ухапването, бъдете наблюдателни.

Успоредно с това е възможна висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания.

При появата на тези симптоми, детето трябва да приема нужните антибиотици, за да се спре развитието на болестта.

Най-добра предпазна мярка е родителите да не оставят децата си да играят на места, където има по-гъста растителност и животни, пренасящи кърлежи – котки и кучета. Репелентите също са от голямо значение. Има и такива за бебета.