кърмене, бебе, майчино мляко, кърменето на обществени места

Кърмене в градинката пред блока или в мола – защо всички извръщат очи

Кърмене – един от най-естествените и натурални процеси, които някога човек може да види. Въпреки това много хора изпитват неудобство от него на обществени места. А не е ли по-смущаващо да гледаме как се разсъбличат непълнолетни момичета навсякъде по телевизията и в интернет. Без цел.

На тях не се прави забележка, а вместо това хората критикуват майките.

Преди няколко години имаше скандален случай по тази тема. Една майка, която кърмела детето си в столичен мол, била помолена да се скрие в определена за целта стаичка. Защото хранела детето си на обществено място и смущавала хората.

И проблемът не е конкретно в мъжете или жените, той е в обществото като цяло. Мнението и настроението, с което се отнасят към майките е като цяло негативно. Дали е кърмене или тръшкане на детето по ескалаторите в моловете – всеки се извръща и те зяпа неудобно. И много майки избират да не ходят на обществени места, заради тези предразсъдъци и криви погледи.

Проблемът е в разбирането

Генерален е проблемът с възприятието на майката като фигура. Кой защитава правата й да бъде майка и на обществени места? Кой може да я подкрепи да извежда тръшкащото си дете в ресторанти? Не мисля, че има такива нормативи, които да кажат тя има право. Но и няма кой да забрани, защото това са нормални и естествени неща. И проблемът не е като цяло само в кърменето, а във всичко, което подтиква хората да те съдят, че си майка.

Нормално ли е в ресторант да предлагат отстъпка, ако детето ти е послушно? Не е. А как бихте се почувствали да сте на мястото на жената в мола? Неудобно и конфузно. Защото охранителят й казал “Приберете се в стаята за кърмене, тук хората ще се оплакват от вас”. А след още няколко критики, защо направо не си седи само вкъщи, за да не е неудобна?

Хората се смущават от кърменето на обществено място, защото са свикнали с пошлостта, но не и с натуралните неща. Искат да гледат това, което им е удобно и не се съобразяват с някой и нищо. Но това не трябва да спира една майка да бъде спокойна да излезе навън и да нахрани детето си. Майките имат право да бъдат такива и на обществено място. Проявете малко разбиране и не бъдете съдисти, хора. Поставете се на тяхно място и се замислете как ще се почувствате вие, ако някой ви гледа криво заради действията ви. А майките, нека продължават да се чувстват добре и навън.

Защото не си майка само вкъщи, ти си такава и навън

Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.