Да си майка понякого може да е самотно занимание, тъй като детенцето все още не може да проговори и да ти е най-добър приятел, задоволяваш се само с усмивката и гукането в началото. Таткото на работа, бабите идват през уикенда, приятелките ти все още имат социален живот, а тези с малки деца, ахх, едва намирате време да се чуете. И тогава прибягваме до социалните мрежи. А там ни чакат много ентусиазирани майки, желаещи да споделят живота си, болките си, радостта си и най-важното опита си. Една от тях е Габи, под прозвището mamche.

Тя разказва как се е престрашила да говори по темите табу в майчинството, какво искат да разберат от нея непознати майки, за трудните моменти в родителството, за това колко ти коства да даваш съвети и утеха в интернет и дали среща неодобрение или намира само подкрепа от последователите си. “Преди малко повече от два месеца направих профила си в Инстаграм с цел да споделям това, което аз преживявам с моето дете.

Тогава синът ми беше на почти пет месеца и вече имах изграден ритъм с него, имах времето да вдигна глава малко и да се огледам. Дадох си сметка, че се справям добре. За пръв път си казах: “Аз съм добра майка.” Сякаш до онзи момент не съм имала смелостта да кажа, че съм майка, камоли добра и като се успокоих малко, някак добих самочувствие. Направих си равносметка какъв типаж родител съм. Аз обичам да съм информирана – чета много, питам лекари, специалисти, черпя мнения, информация. Правя си изводи и взимам решения спокойно със железните си нерви. 

Осъзнах, че тази информация по всякакви малки и ежедневни въпроси може да бъде много полезна, ако я систематизирам някъде. И се оказах права. Чрез профила ми “Мамче” се запознах с много майки, които ми писаха с въпроси, или просто да обсъдим нещо. Мотивираше ме това, че те намираха някаква утеха в мен и това, че могат да ми споделят проблема си. Лесно ми беше да си говоря с тях, чувствах се на място и полезна. 

Но темите, които най-бързо се поемат от жените, са табутата

В майчинството има много трудности, освен всички радости и те не винаги са свързани с коликите и зъбите. Понякога трудностите са чисто психологически като адаптацията на бащата в семейството след появата на бебето. Това беше един от по-шокиращите ми постове, за който получих повече съобщения. Повечето майки се притесняват публично да коментират. Разбирам ги.

Толкова е критикувано да имаш слабости и негативи, че сме свикнали да не ги споделяме. Но аз реших да споделям моите.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

A post shared by Габриела Донева || Мамче???? (@m.a.m.c.h.e)

Трябва да се научим да даваме гласност на трудностите, защото те са там. Защото майките се нуждаят от истина, от подкрепа, от искреност, а такава рядко има в интернет. Тази изкривена представа после води и до повече проблеми вкъщи и изобщо влизаме в един ужасен омагьосан кръг.

И всичкото това, защото няма много информация за тежките моменти на родителството и отношенията.

Защото виждаме щастливите снимки в интернет и искаме да сме като тях, а не сме и си мислим, че сме сбъркани. А не сме. Трябва да има повече искреност в интернет. 

Когато аз бях бременна нямах близка приятелка, с която да споделя най-личните си мисли и да получа съвети за всичко. Когато вече родих, реших, че мога да бъда тази приятелка за момичетата, които имат нужда от нея. Така че, скъпи мамчета, бъдещи и настоящи, ако имате нужда от мен, аз съм в @m.a.m.c.h.e и ще се радвам да се запознаем. 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com