детски пясъчник

Може ли да бъде опасен един детски пясъчник?

Опасен ли е пясъкът на детските площадки? Този въпрос се появи в мрежата, след като стана ясно, че в  Благоевград започва поетапно премахване на пясъчниците от детските площадки. Решението на общината е взето след внесена подписка от родители, които се притесняват от разпространението на зарази в пясъка.

Някои от родителите обаче не са съгласни с решението и предлагат друго – вместо да се премахват пясъчниците, детските площадки да бъдат почиствани редовно. Но решението е взето, така че предстои да бъдат премахнати общо 71 пясъчника от градските кътове за игра.

Тези в детските заведения ще си останат по местата, а на мястото на премахнатите ще бъдат изградени нови съоръжения за игра.

Пясъкът се поддържа трудно

Според здравните разпоредби пясъкът трябва да бъде подменян между 2 и 4 пъти годишно. Освен това трябва да бъде дезинфекциран с химикали, които също не са безвредни за здравето на децата. Проблем са и бездомните кучета и котки, които често го ползват за тоалетна. Както и при стари и занемарени пясъчници е възможно и нараняване на децата от счупени детайли или попаднали чужди тела в пясъка.

Направете си сами игра, която развива фината моторика на детето

Ролята на общината, в случаите когато тя е стопанин на детската площадка, е да контролира и поддържа чистотата и доброто състояние на съоръженията, включително пясъчниците.

При продължителна експлоатация на пясъчника на открито се създават условия за задържане на болестотворни микроорганизми. Въпреки притесненията, пясъкът е полезен за развитието на фините двигателни умения. Където е възможно, пясъчникът трябва да е с неправилна и раздвижена форма, за да предлага множество закътани пространства, позволяващи спокойна индивидуална игра. Пясъчникът трябва да е разположен на място, което е сенчесто през лятото и светло през зимата, въпреки че листата на листопадните дървета могат да представляват проблем през есента. Площадката трябва да се оттича добре, за да не се задържа вода в пясъка.