На какви критерии трябва да отговарят играчките?

С толкова богат избор от играчки по магазините е трудно да подберете подходящите за детето ви. Особено, ако става дума за образователни игри. Това, че те са обозначени като учебни, не означава, че са най-добрият избор. Преди всичко важното е те да отговарят на потребностите и възрастта на на детето.

Какви образователни игри да изберете за вашите деца в периода 0-12 месеца?

През първите три месеца бебето не е толкова активно, спрямо oбразователните играчки. Тъй като зрението му още е размазано, то фокусира най-добре шарените играчки. Но е важно те да активират и другите сетива на бебето, освен зрението – слух и усет. С порастването и интересът на вашето дете се изменя към по-интерактивни играчки и активна гимнастика. В периода около 6-9 месеца то учи нови неща всеки ден най-вече чрез играчките.

А в периода 1-2 години?

В тази възраст децата развиват най-вече моториката си. Подходящи са игрите с бутони и тези с физически действия, чрез които се появява звук или се сменя картина. Педагозите препоръчват децата да наблегнат на музикалните инструменти и формите, които се поставят в липсващи пространства. Настолните образователни игри, които не включват използването на смартфон, таблет или лаптоп, са по-препоръчвани от психолозите, заради подхранването на въображението. Може да заложите и на забавните – с действия, шум и динамика.

Не забравяй да прочетеш още за игрите и децата

Какво да купим на 3-4-годишни?

Децата на тази възраст имат вече развита фина моторика и могат да борявят по-прецизно с лего и други строителни играчки. Препоръчват се и високотехнологичните играчки с реални звуци – телефони,таблети, кукли с говор или полицейски и пожарникарски колички. В тази възраст може да въведете и настолните игри или карти, чрез които децата научават животните, буквите, плодовете, професиите. Активните играчки за яздене, каране и возене са подходящи точно за тях. Дори да не мислите, че са образователни, те дават много умения на децата, като тези да спазват дистанция и да управляват моториката си.

Играчки, които според вас не са образователни, но имат тази тази функция за децата са например къщи за игра, кухни, палатки, пъзели-килими. Този тип играчки имат отворен край, а децата всеки път използват въображението и творчеството по различни начини.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com