отглеждане на дете

Отглеждане на дете по 5 принципа на психолозите

Oтглеждане на дете по 5 принципа на психолозите – в  епохата на технологиите да отгледаш деца не е като преди да ги има смартфоните, компютрите, интернет и всички други невероятни джаджи, към които децата са пристрастени.

Преди години те играеха по цял ден навън, вместо да преследват покемони. Изживяваха пълноценно детство, без да се взират в екраните. Родителите сега отглеждат деца съвсем различно, отколкото преди двадесет или тридесет години. Но може би е време да се върнем към основите.

Това е нов свят. Децата родени в това време автоматично получават притурки, за да ги забавляват. Но какво липсва? Психолозите в Харвардския университет изучават какво прави добре адаптирано дете в тези променящи се времена. Те са стигнали до извода, че има няколко елемента, които все още са много основни.

1. ПРЕКАРВАЙТЕ ВРЕМЕ С ДЕТЕТО СИ

Може би е нужно да участваме повече в живота на децата ни. Ежедневието е такова, че 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата живеем с технологиите, работата и бомбардировките на натоварения живот, опитвайки се да останем на повърхността. Не само социалните мрежи, новините, имейлите, текстовете, но и това, че сме на повикване по всяко време утежнява нашите взаимоотношения. По-лесно е да дадете на детето играчка или конзола на Xbox, за да не ви занимава, а вие да цъкате на телефона си. 

Да прекарате време с децата ви означава да сте изцяло отдадени – да четете книга, да ритате топка, да се разхождате или просто да правите нещо заедно. Най-просто казано слезте на метър надолу и бъдете отдадени през времето, което прекарвате заедно. Това са нещата, които те запомнят. Те ще забравят какво сте им купили, но не и как са имали запомнящо се детство

2. РАЗГОВАРЯЙТЕ С НЕГО

Според изследователите от Харвард въпреки че повечето родители казват, че техните деца са им основен приоритет, често децата не чуват това послание. Интересувайте се какво става в живота на детето ви. Говорете с учители, треньори, преподаватели и разберете дали има промяна в поведението му навън. Оставете детето ви да се чувства комфортно да дойде и да говори с вас. То трябва да знае, че е от първостепенно значение в живота ви. Не е достатъчно да го покажете, като подарявате предмети. Децата искат да чуват думи, те са важни за тях . Поканете ги да седнат до вас и да споделят историите си за училище, домашната работа, приятелите. Бъдете приятел, преди това да сте родител.

3. ПОКАЖЕТЕ МУ КАК ДА РАЗРЕШАВА ​​ПРОБЛЕМИТЕ СИ САМО

Един от най-големите подаръци, които може да дадете на детето ви, е способността да анализира и решава проблемите самo. Важно е при отглеждане на дете да сте толерантни. Покажете му, че то може само да се справи с предизвикателствата. Ако искате да помогнете на детето ви да се превърне в продуктивен възрастен, позволете му да дойде при вас и да сподели проблемите си и да го напътствате, за да направи възможно най-добрия избор. Трудно е да отстъпите като родител и да гледате как детето ви прави грешка. Но точно това е част от учението и еволюцията на нашата човечност. Искате да са щастливи за това, което са направили, а не просто да знаете, че сте били добър родител.

Защо натискаме децата да са успешни? Това може да има огромни отрицателни резултати, особено при тинейджърите, и да прави децата нещастни.

4. НАУЧЕТЕ ГО ДА ИЗРАЗЯВА БЛАГОДАРНОСТ

Благодарните хора са по-склонни да бъдат полезни, състрадателни и прощаващи – и те също са по-склонни да бъдат щастливи и здрави според психолозите. Важно е децата да видят, че благодарността е забележителен дар. Когато направят нещо хубаво, почитайте ги и им признавайте труда. Харвардските психолози откриват, че родителите хвалят детето само при “необичайни актове на доброта”.

5. ПОЗВОЛЕТЕ МУ ДА БЪДЕ СЕБЕ СИ

При зачеване – детето получава енергията на родителите 

Оставете детето да преживее света по свои начин. Психолозите казват, че “почти всички деца симпатизират и се грижат за малък кръг от семейства и приятели, стига да се чувстват добре в кожата си”.  Ако намерят своята посока, ще бъдат ползотворни. Учете детето си да бъде добър слушател да бъде съпричастно на другите извън семейството си и да не преценява никого на основание на тяхната религия или националност. Но и го оставете да взима решение само. Ние сме в ключови времена на човешката еволюция и това ново поколение има способността да бъде промяната и пренасочването на нашия свят. Свободата е най-хубавото нещо на света.