прохождане, всичко за прохождането, бебе, дете,

Прохождане на детето – стъпка по стъпка

Прохождане – това е един от най-чаканите и основни моменти в живота на вашето дете. Много майки се притесняват кога ще се случи това. Но вместо да мислите в тази насока, по-добре окуражавайте малчугана си в първите му стъпки.

Процесът, обаче, е по-сложен и е свързан с цялостното развитие на детето, затова е нужно да имате търпение.

Най-важното е да купите бебешки обувки за прохождане.

Физическо развитие

Още като новородено детето, макар и малко, започва да извършва движения. След първия навършен месец детето започва да задържа за кратко време главичката си изправена и фиксира своя поглед.

В началото на третия месец бебето вече може да задържа главичката си изправена по-продължително време. То започва да се движи по-интензивно по време на петия месец. Посяга към играчка и я задържа по-дълго време в ръката си, може да я върти и разглежда дълго време. Нормално е да започне да обръща главата си по посока на глас или звук в стаята.

Около шестия месец детето започва да се обръща от гръб по корем и издига тялото си чрез опора на длани. Скоро след това започва да се справя по-добре, обръща се по-често и по-гъвкаво.

По време на седмия месец бебето ви започва да свива крачетата си, опитва се да пълзи, и да седи самостоятелно. Може да му помагате с упражнения – да го слагате в седнала поза с опора зад гърба му, например възглавници. Ако детето не е готово да стои в седнало положение дълго време, то ще се катурне настрани. А това означава, че има нужда от още време, в което да доразвие стойката си.

Важно е да знаете, че децата сами започват да правят движенията, за които са готови

След сядането, детето постепенно започва да лази. Това се случва в периода на осмия месец. Не е задължително този период да е дълъг, има деца които го прескачат за няма и месец. През това време може да му помогнете като постелите одеалце на земята, върху което детето да лази леко и безпроблемно. Насърчавайте го да идва при вас (да има цел), имитирайте го лазейки и после му показвайте как вие лазите. Това е полезно за детето, защото ще успее да разбере движенията и да ги усъвършенства.

Около десетия месец детето вече може да се държи стабилно на крака и пристъпва, подпирайки се на предмети в стаята или с помощта на възрастен. Тук започва да се случва магията. Водено от любопитство, бебето започва да обикаля из стаите и да прави малки и уверени стъпки, държейки се за мебелите. След навършена годинка стои самостоятелно, пристъпва напред и прохожда.

Вижте защо играта в парка е важна за развитието на детето. 

Ето няколко идеи как да помогнете на вашия малчуган да проходи:

Този метод е лесен и практичен за изпълнение вкъщи. Той замества бънджи гащите, но дава повече упора под рамената, която тласка бебето да върви по-уверено напред. Някои деца прохождат след десетия месец стабилно, други чак на 1 година, но всичко зависи от детето, а вие трябва да следвате неговото темпо.

Оставете малчугана понякога да пада, да усети как се случва процесът и да започне само да пази равновесие. А вие освободете повече пространство за многото малки стъпки.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com