работеща майка

Текстът “Работеща майка с две деца в България” ни го изпрати Мария Ненкова. Тя пожела да споделим нейната история, за да мотивираме работещите майки.

“Аз съм майка на две деца – момиче и момче на 3 и 9 години. Сутрините са ми трудни за ставане рано, а вечерите заспивам седнала на масата. Животът ми е цикъл между градина-училище-офис-училище-градина-вкъщи. Боже, как обичам тези уикенди, когато ги оставя при баба им..но и обичам да ги гледам вечер как сладко спят в леглото ни.

Обичам децата си, обичам да се грижа за тях, но уви, понякога искам да сбъдвам и мечтите си. Не си мислете, че ви се оплаквам, аз просто искам да ви споделя как оцелях в този кръговрат.

Преди няколко години, когато още не бях семейна с две деца и красив съпруг, се заговорихме с една колежка-също майка на две деца. Някой я попита за трудността да напусне децата си и да започне да пътува по командировки за няколко извън страната и тя каза: “Знаех си, че когато започна, няма да мога да сложа децата си всяка вечер в леглото.”

“Ами, срам за нея!”, си помислих аз.

След 7 години не мога да побера в ума си как съм критикувала работещите майки. Винаги съм изказвала мнение, че човек трябва да има един приоритет. Или семейството или работата. До сега, когато не мога да изброя вече нощите, които съпругът ми е сложил децата в леглото или ги е водил на лекар. Често съм далеч, защото съм главният бизнесмен в семейството в този момент от живота ни. Кой ще ме осъди, както аз осъдих майката преди няколко години? Нима да си майка е самодостатъчна професия?

Работя в международна компания, която изисква много отдаденост. Запазиха ми мениджърската позиция само до няколко месеца след раждането, защото просто няма начин да ме чакат 3 години..

Трябва ли една майка да напусне детето си, когато започва работа – експеримент в Италия

Да си майка в България означава да понасяш критика, като гледаш децата си, и когато не ги гледаш. Държавата залъгва с мижави пари майките, а те трябва да вземат тежкото решение след майчинство да се върнат веднага на работа. А тези, който остават вкъщи, са обречени да не могат да си намерят нормална работа с години.

И какво излиза или си майка или бизнесмен. Ами не, има майки, които искат да докажат, че моделът, който е успял в Европа, работи и у нас. Защото майките във Финландия не мисля, че получават 2 години платено майчинство, нито тези в Германия. 

Не ме разбирайте погрешно, не скачам за това да се работи 24/7 и да нямаш личен живот, а да защитаваш позицията си в обществото. Да си майка не означава да излизаш навън с тениска на петна от манджа или повръщано, недоспала с 42 часа на седмица или носеща 10-килограмови бебета на ръце, отчаяна от живота до болка. А за жалост, повечето майки нямат мотивация да излязат от вкъщи и да се борят в корпоративния свят. Да си майка и професионалист е удоволствие, защото поемаш позитивите да си на двете места. Трудно ми е по 14 часа да съм навън, но пак успявам да съм добра майка.

Връщам си думите назад – няма срамно, щом се бориш на два фронта. Двете дини си тежат еднакво на мястото”.

П.С Една щастлива майка

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com