Развитието на бебето започва с раждането. Първоначално вашето бебе ще расте бързо и ще научи много.

Първият месец гушкането, спането и храненетоса всичко, от което наистина има нужда вашето бебе. Физическата близост и контакт „кожа до кожа“ са основополагащи за този период. Времето, което прекарваме с него, ще помогне на мозъка да расте и да се развива. А сънят му заема голяма част от ежедневието- от 17 до 19 часа, през периодите на хранене, които са между 2,30 и 3-часови интервали. Средно през първия месец бебетата наддават между 0.7 до 0.9 кг всеки месец и растат от 2,5 до 4 см. Обиколката на главата им ще се увеличава с около 1,25 см всеки месец.

Рефлексите – бебето все още разчита само на рефлексите си – да смуче, преглъща, да търси мляко или да държи ръцете си на юмрук. Усмивката също е рефлекс на този етап.

Сетива -бебето трябва да започне да се фокусира в предмет или човек и да може да следва движещ се обект от ляво надясно и обратно, но на около 30-45 см дистанция, макар и с много бавни темпове. Бебетата виждат само черно и бяло до около 4-тия месец, затова ги стимулирайте с черно-бели карти или предмети.

Интересен факт е, че обонянието им се развива още в корема на майката,

така след раждането те ще открият много бързо къде е млякото и ще разпознаят мама. Слухът им е абсолютно развит и бебето ви е минало скрининг в родилния дом, за което ще ви уведомят. Може да проверите дали чува добре като пляскате силно с ръце и проследете реакцията – то трябва да премигне или да се стресне.

Двигателно развитие – до края на първия месец повечето бебета могат да вдигнат главичката си, когато ги поставите по корем и да я обърнат на една страна. Важно е да поставяте детето по корем между 1 и 5 минути до 4 пътина ден.

Коликите – този дискомфорт се изразява със силен плач и нервност, без обективна причина – дори бебето да е преобуто и нахранено, например. Обикновено започват около втората седмица след раждането и продължават до 13-та седмица (3 месец) и се дължат на по-голямото количество газове в стомашно-чревния тракт. Как да ги познаете? Бебето свива ръчичките си в юмруци или крачетата към коремчето, изпитва дискомфорт, раздразнително е, успокоява се само като го държите по корем, болките са предимно вечер, като се облекчават след като бебето изпусне газове. За тях има редица капки, които облекчават и вашият педиатър може да ви препоръча.

Ако ставате майка за пръв път, и не само, може да се доверите на мобилното приложение Беборан, с което да следите как се променя ръстът и теглото на бебето и да виждате в графичен вид прогреса от раждането или само за избран период, да следите интервалите на бодуване, мръсните пелени и общото състояние на бебето.

През втория месец развитието на бебето расте бързо –  с 800 гр. и 3 см на ръст и става все по-будно, издава все повече звуци и става по-умело в движенията си. То все още плаче много – но вероятно вече сте видяли онази магическа първа усмивка (обикновено на 6 седмици). Интервалите на будуване вече са над час и 10 минути, а сънят от 16 до 18 часа. Много пеленачета в този период отказват нощното хранене и спят непробудно 6 часа. Бебетата често имат скок в растежа на около 6-та седмица. Това може да ги направи по-придирчиви, защото искат да ядат повече от обикновено. Може да ви се струва,че храните бебето си през цялото време.

Двигателно развитие

Вашето бебе започва да открива пръстите на ръцете си и дори ще може да държи в тях предмет, както и да стисне двете си ръце. Това е етап, в който бебето започвада се учи как да координира движенията си. Вратът му ще става все по-силен и когато го сложите по корем, бебето ще може да повдигне главата си и да я движи от едната на другата страна, но също така лесно ще повдигне гърдичките си от положение по корем.

Сетива – Бебето ви ще започне да фиксира погледа си върху лицето на човека, който общува с него най-често. И не само, ако монтирате въртележка с играчки над детското креватче, ще стимулирате бебето да развие способността си да премества поглед от един предмет на друг.Усъвършенства се и зрението и бебето вече различава и други цветове, освен черно и бяло.

На два месеца бебето започва да реагира, когато чува гласа на майка си или музика. Все още може да изпитва трудности да открие източника на шума, но активно върти главата си в процеса на търсенето.

Бебетата започват да издават много повече звуци, като наблягат на гласните „а“ или „о“,а след тях към края на втория месец могат да кажат първата си сричка „ау“,„агу“.

През третия месец ще се насладите на много усмивки, защото вашето бебе ще започне да изпитва емоции и ще търси комуникация. Тo може и да започнe да се смеe на глас и кикоти. Бебето ще наддаде общо от 1,8 до 2,7 кг и ще увеличава ръста си с общо около 9 см през този месец. Ще забележите,че бебето увеличава времето, в което е будно: до 1,30 ч., а дремките през деняса между 4 и 5.

Двигателно развитие – бебето ще се опита да постави неща в устата си, а това усъвършенства координацията ръка-уста, която ще е нужна, за самостоятелното хранене на по-следващ етап. Физически вашето бебе ще има по-добър контрол върху движенията си и поставено по корем ще може дори да започне да се преобръща настрани или да бута с ръце и крака, сякаш лази. В изправено положение бебето ще може да държи главата си стабилно и да стъпва с крачета върху твърда повърхност, както и да суче 15 минути, без да се уморява.

Сетива – бебето през този месец ще реагира на различни изрази, ще познава гласа ви и ще се обърне да ви търси, когато ви чуе. Вашето бебе в края на този месец ще може да следи и търси познати лица от разстояние. Именно човешките лица са едно от любимите имнеща за гледане, особено собственото им лице или лицето на родител. Затова поставете безопасно за бебето на нивото на очите огледало и вижте как то ще започне да се наблюдава.  Бебетата на тази възраст реагират най-добре на по-висок и писклив глас. Проучванията показват, че “бебешкият разговор” не забавя развитието на речта, а напротив, насърчава я. През този месец вашето бебе ще протяга ръка и ще докосва всичко, което види. Допирът е най-важният на този етап, защото бебетата усещат, че са обичани, когато гидържат, прегръщат и целуват.

През четвъртия месец развитието на бебето е доста по-различно от това през първите месеци, по-динамично. Бебетата се учат как да взаимодействат със света около тях. А на ръст трябва да дръпнат още 2,5 см и да наддадат с около 759 грама. Възрастта е белязана от новите хранителни навици, за които организмът започва да се подготвя.Вашето бебе вероятно ще дремне от три до четири пъти на ден, а часовете сън общо намаляват до 13-18. Този период е белязан от регресия на съня. Това всъщност е прогресия и скок в растежа, който води до по-трудно заспиване, нарушения в съня, плач при събуждане и по-често събуждане, а това се дължи на смяна структурата на съня набебето – от тази на новороденото към тази на възрастните. Не всяко бебе обаче ще покаже видимо тези промени. При някои те отминават, без да разберете.

Двигателно развитие – От 4 месеца физическите умения на вашето бебе наистина ще започнат да се развиват с по-голяма скорост. Те скоро ще се преобръщат, някои правят опити да седят върху възглавница с ваша помощ. Движението на четиримесечното бебе е свързано с мускулен контрол и координация между ръцете и очите. Ако забележите, че все повече и повече предмети си проправят път към устата на вашето мъниче, това е така, защото с подобряването на зрението му то може да прави това по-успешно – просто внимавайте какво е в обсега му. Вероятно сега може да грабва и разклаща играчки и дрънкалки и скоро може да прехвърля предмети от една ръка в друга.

Сетива –То ще има повече контрол върху това, което прави, а неговото зрение и слух ще бъдат много по-развити и ще се усъвършенстват. Като например слуховата диференциация, която е свързана с това бебето да различава гласа и тона, с които му се говори и да познава кой му говори.

Зрението навашето бебе с всяка седмица се развива, затова показвайте много ярки играчки и ги движете плавно встрани.

През този месец развитието на бебето е бялязано от развитието на нервната система на детето и не само – комуникационните и езиковите умения се усъвършенстват до степен, че детето се усмихва, смее, започва да гука в отговор на вашето гукане, обръща се към гласове, има различни викове за глад, умора илиболка.

Бебетата на тази възраст обичат да се гледат в огледалото и могат да се усмихват и да “говорят” с отражението си. Те също могат да показват емоции като гняв и разочарование и може да хленчат, вместо да плачат през цялото време.

През петия месец теглото на вашето бебе може би ще се удвои от теглото му при раждане, а с предходния месец ще е пораснало с още 2 см. Разговорите на бебето с вас и реакциите му към света стават все по-оживени. Вашето 5-месечно бебе трябва да спи около 10 часа през нощта, с две до три дрямки през деня. Развитието на бебето продължава с голяма скорост.

Двигателно развитие – Детето вече е мобилно – завърта се и в двете посоки с лекота и започва своите опити за самостоятелно придвижване или опити за пълзене. Освен ръцете, бебето вече забелязва и краката си и се опитва да ги сложи също в устата си, да се прегъне и да се претъркули.

Храна – Вашето бебе може би е готово да започне да яде пюрета (всичко е много индивидуално). Обикновено се препоръчва да въвеждате твърди храни на около 6 месеца, но някои бебета са готови още на 4 месеца, особено тези с рефлукс. Кои са признаците, че бебето ви е готово за захранване? Например огладнява много бързо – ако забелязвате, че дори увеличавайки дозите мляко за деня, детето не се засища, то най-вероятно е готово за захранване, освен това слага предмети в устата си, примлясва и засилва слюноотделянето, свързано с ензимите, които разграждат храната. Относно захранването, може да се доверите на Беборан – първото мобилно приложение в България за захранване и следене развитието на бебето. В него ще откриете систематизирана информация по месеци за въведените до момента храни, според правилата за захранване, както и подробна информация за хранителното съдържание на над 50 храни, подредени по видове, развитие, направени ваксини, отбелязване на ръст и килограми, сън и други.

Сетива – До петия месец бебетата трябва да следят движещи се предмети, да гледат внимателно лица и да разпознават познати хора и предмети от разстояние – бързо и ловко. На тази възраст бебетата започват да осъзнават постоянството на обекта, което означава, че знаят, че този обект все още съществува, дори и да е скрит. Така че, когато играете на ту-ту, те започват да разбират, че все още сте там и да ви очакват да се покажете. Вашето 5-месечно дете също започва да научава причина и следствие. То знае, че ако изпусне предмет, той ще падне на земята.

Шестият месец е вълнуващо време. Развитието на бебето е белязано от вълнуващи моменти. Лявата страна на мозъка е започнала да комуникира с дясната, което означава, че бебето може да координира тялото си по-добре. Вие и вашето бебе започвате да се разбирате. Бебета на тази възраст спят около 14 до 15 часа на ден, като 10 или 11 от тези часове са през нощта, а останалите (3 до 4 часа) – през деня, като дремките са три или две.

Храна

Шест месеца е препоръчителната възраст за въвеждане на твърда храна и не по-късно. Това е важно, за да се осигурят хранителните вещества, от които се нуждаят, включително желязо, но също така и за укрепване на челюстта им, за да им помогне това на следващ етап при дъвченето на по-твърда храна и говоренето. 

Време е да се подготвите за един от най-вълнуващите моменти – ново зъбче. Този месец може да се появят един или два зъба при някои бебета, а при други не, тъй като възрастта, на която зъбите се появяват за първи път, варира значително от дете на дете. Може да проследите кое зъбче кога е пораснало в мобилното приложение Беборан.

Двигателно развитие

През този месец бебето ще опитва да пристъпва и подскача, придържано от възрастен, да се обръща от гръб по корем и обратно, да повдига глава, да хваща крачета и да рита, легнало по гръб, да хваща играчка в обсега на ръцете си, да я прехвърля от една ръка в друга,  да я поставя в устата си, да поема храни от лъжичка при захранване. Преобръщането от двете страни ще бъде нов трик, който ще научи. А с ваша помощ в началото, то ще стане по-уверено и скоро ще може да седи без никаква чужда помощ.

Сетива

През шестия месец зрението на бебето е напълно развито и то предпочита да гледа предмети с много цветни детайли. Преценява разстоянието и прави съзнателни движения, за да вземе нещо. Бебето ще може да започне да имитира звуците отчетливо около 6-месечна възраст. Ако го наречете по име, то ще се обърне. Освен това, когато кажете думата „не“, то може да спре това, което прави в отговор на вашата команда. Бавно малкото ви бебе ще започне да свързва думите с предмети.

Очаквайте втора част за развитието на бебето от 6 до 12 месеца съвсем скоро

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com